Головна Блог Новини Топ-20 змін в Україні, що набули чинності 1 січня

Топ-20 змін в Україні, що набули чинності 1 січня

05.01.2018
Автор:
Переглядів : 1351

НВ нагадує про 20 важливих змін, що набули чинності 1 січня 2018 року.

1. В Україні на 523 гривні підвищили мінімальну заробітну платню – тепер вона становить 3723 грн на місяць. Мінімальна погодинна зарплатня з 1 січня становить 22,41 грн.

2. У порівнянні з 1 січня 2017 року зріс і прожитковий мінімум – на 156 гривень. Тепер він становить 1700 грн, для дітей до шести років – 1492 грн, для дітей з шести до 18 років – 1860 грн, для працездатних осіб – 1762 грн, а для осіб, які втратили працездатність – 1373 грн.

3. Набула чинності нова система нарахування пенсій. Тепер мінімальна кількість страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію, становить 25 років (до цього – 15 років – ред.). Наступні 10 років (до 2028-го року) мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію буде збільшуватися щороку на один рік. Цю зміну введено в межах пенсійної реформи. Страховий стаж можна також купити, заплативши відповідні внески до Пенсійного фонду, мінімальний страховий внесок – 22% від мінімальної зарплатні, місяць страхового стажу коштує 44% від мінімальної зарплатні. Мінімальний розмір пенсії з 1 січня – 1373 грн.

4. З 1 січня підвищили пенсії військовим пенсіонерам та іншим силовикам – середня сума підвищення – 1,5 тисячі грн. Пенсії будуть підвищувати індивідуально – залежно від стажу і розміру грошового забезпечення. В середньому, пенсія військових зросте на 62%, в той час як пенсія цивільних – лише на 30%. У той же час, Рада ще не прийняла закон про підвищення пенсій військовим.

5. З 1 січня стартувала медична реформа.

6. З 1 січня на рівні підприємств, що надають послуги, стартувала монетизація субсидій – вони будуть отримувати реальні кошти від держави.

7. Одночасно кабмін зменшив соціальні норми на споживання електроенергії.

  • У житлових приміщеннях (будинках) вони становитимуть 70 кіловат-годин на місяць на домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на місяць на кожного члена сім'ї (домогосподарства), але не більше, ніж 190 кіловат-годин на місяць.
  • У житлових приміщеннях, обладнаних стаціонарними електроплитами за наявності централізованого постачання гарячої води – 110 кіловат-годин на місяць на домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на місяць на кожного іншого члена сім'ї або домогосподарства, але не більше. ніж 230 кіловат-годин на місяць.
  • У житлових приміщеннях, обладнаних стаціонарними електроплитами за відсутності центрального гарячого водопостачання до – 130 кіловат-годин на місяць на домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на місяць на кожного іншого члена сім'ї, але не більше, ніж 250 кіловат-годин на місяць.
  • У житлових будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами за відсутності централізованого постачання гарячої води і газових водонагравних пристроїв – 100 кіловат-годинна домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на кожного іншого члена сім'ї, але не більше, ніж 220 кіловат-годин на місяць.
  • У селах і СМТ для громадян, яким держава відповідно до законодавства забезпечує безоплатне освітлення житла – 30 кіловат-годин на місяць на людину.

Одержувачі субсидій і пільг повинні будуть платити за електрику більше, якщо перевищать ці норми.

8. З 1 січня набуває чинності норма нового закону Про освіту, згідно з якою вчителям найнижчої кваліфікаційної категорії повинні підвищити зарплатню до рівня чотирьох прожиткових мінімумів, тобто до 6,8 тис. грн.

Починає також діяти нова система надбавок.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст