Головна Блог Новини Терористична держава має заплатити. Які активи РФ та росіян можна націоналізувати?

Терористична держава має заплатити. Які активи РФ та росіян можна націоналізувати?

11.03.2022
Переглядів : 1752

Через бомбардування терористами українських міст, ракетні та артилерійські обстріли об'єктів цивільної інфраструктури та житлових будинків гинуть тисячі мирних людей. Оцінити ці втрати неможливо, адже людське життя – безцінне.

В умовах постійних обстрілів важко оцінити й матеріальні збитки. Доріг, мостів, аеропортів, інших споруд зруйновано на десятки чи сотні мільярдів доларів. Точна цифра не відома, проте зрозуміло одне: вона щодня збільшується.

Коли закінчиться війна, Україні доведеться докласти чимало зусиль, аби стягнути з окупантів компенсацію за завдану шкоду. Перший крок у цьому напрямку зробила Верховна Рада, ухваливши закон, який дозволяє націоналізувати російські активи в Україні.

Поки що під його дію підпадають компанії, кінцевими власниками яких є Росія або підконтрольні їй структури. Утім, як свідчать дані сервісу Youcontrol, такого майна в Україні небагато.

Саме тому влада працює над тим, аби розширити санкції на компанії, власниками яких є російські олігархи та інші громадяни терористичної держави.

ЕП дослідила, які компанії можуть націоналізувати.

Згадайте новину: Триває пошук механізму з передачі Україні арештованих Заходом $415 мільярдів золотовалютних резервів РФ

Що вже можна націоналізувати

Ухвалений 3 березня закон про націоналізацію російських активів поширюється на власність держави-окупанта та компаній, які вона контролює. Здавалося б, усе просто, але з реалізацією закону можуть виникнути проблеми.

Хоча путінський режим контролює цілі сектори російської економіки, присутність в Україні компаній, які прямо чи опосередковано належать державі-окупанту, мінімальна. За вісім років війни більшість з них під тиском санкцій залишили український ринок.

Донедавна найбільше представництво російського державного сектору в Україні зосереджувалося в банківському секторі. До 2014 року там працювали три "дочки" підконтрольних Росії установ: Промінвестбанк, Сбєрбанк та ВТБ.

Після анексії українського Криму та окупації частини Донбасу існування російських банків в Україні викликало чимало запитань, але українська влада довгий час їх ігнорувала. Так, ВТБ вивели з ринку лише в листопаді 2018 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст