Головна Блог Новини Тепле прощання з Ахметовим. Хто грітиме киян наступної зими?

Тепле прощання з Ахметовим. Хто грітиме киян наступної зими?

09.06.2017
Переглядів : 1435

Чи повернеться столична енергетична інфраструктура під контроль громади

Широко анонсований процес розлучення столиці з монополістом «Київенерго», що входить в енергетичний холдинг ДТЕК Рината Ахметова, не може зрушити з місця. Столичний очільник неодноразово заявляв про незворотність повернення громаді об’єктів теплокомунального господарства, переданих в управління «Київенерго». У свою чергу депутати Київради звинувачують команду мера у підкилимних іграх і протидії залученню нових управлінців для теплових мереж, котелень, теплоелектроцентралей та інших енергетичних об’єктів столиці.

Зокрема, депутат Київради Вадим Ноздря звинуватив міську владу у намаганні домовитися з нинішнім керівництвом «Київенерго» і залишити в силі нині чинну угоду про передачу теплових об’єктів столиці в управління ПАТ «Київенерго», термін якої спливає 31 грудня цього року.

«Це є логічним продовженням гри у піддавки з монополістом, який, керуючись лише своїми інтересами, намагається вичавити останні соки з міста і кишень киян», – заявив Вадим Ноздря. Так це чи ні, скоро стане зрозуміло, а поки що на словах столичний мер Віталій Кличко не втомлюється запевняти у запланованому розлученні з холдингом Ахметова. А останні надзвичайні пригоди в столиці мали б остаточно переконали мера в незворотності обіцяного. Але політична турбулентність вносить свої корективи.

Згадайте новину: Як навчитися економити на опаленні та не замерзнути взимку?

Київрада не голосує

Каталізатором процесу розлучення стали резонансні наслідки гідравлічних випробувань з підземними вибухами теплових мереж на Голосіївському проспекті. «Випробування проводило «Київенерго» і відповідальність за те, що сталося, – на цій компанії… Тому ми все-таки повинні розглянути таке важливе для Києва питання, як проект рішення Київради щодо припинення угоди з «Київенерго». Це, наголошую, перший крок до реального завершення угоди з «Київенерго» і до можливості міста керувати своїми енергетичними активами та потужностями. І цей крок ми повинні зробити», – заявив Віталій Кличко на початку пленарного засідання Київради 1 червня.

Що має повернути Ахметов Києву

  • Понад 3000 теплових пунктів;
  • 2,6 тисячі км теплових мереж;
  • ТЕЦ №5;
  • ТЕЦ №6;
  • Дві сотні котелень;
  • Сміттєспалювальний завод «Енергія»;
  • Загалом понад 90 тисяч об’єктів.

Дані заступника голови КМДА Петра Пантелеєва

Цього дня планувалось голосування за проект рішення про припинення з 27 квітня 2018 року дії угоди з «Київенерго» від 2001 року, погоджене Комісією з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Фактично угода з ПАТ «Київенерго» закінчується 31 грудня 2017 року, але щоб уникнути ризикованих ситуацій під час опалювального сезону – 2017/2018 та гарантувати теплопостачання киянам, бюджетним організаціям та іншим споживачам, проект рішення Київради передбачає продовження угоди на чотири місяці – до кінця 2018 року включно. «Бо не робляться такі пертурбації посеред зими, коли на дворі мінус 20 градусів», – пояснив у розмові з «Главкомом» заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Користуйтесь консультацією: Щоб відключитися від централізованого опалення, потрібна згода всього будинку і комісії

Але із цим погоджуються далеко не всі депутати – дехто пропонує розірвати Угоду до настання опалювального сезону. Неузгодженість позицій стала причиною того, що проект рішення так і не поставили на голосування. І це вже не вперше – так було і 20 квітня.

«Ситуація, яка наразі склалася з енергетичною безпекою столиці, – результат корупції і непрофесійності столичної влади. Замість стратегічного рішення ми маємо імітацію дій. Слід було провести прозорий конкурс, переможцем якого міг стати міжнародний інвестор з великим досвідом. Ця компанія стала б стратегічним партнером Києва і модернізувала б усю систему теплогенерації та тепломереж столиці», – говорить депутат Київради Сергій Гусовський.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст