Головна Блог Новини Сюрприз в законі: виконавчий збір тепер можна не платити

Сюрприз в законі: виконавчий збір тепер можна не платити

29.12.2016
Переглядів : 3945

В Україні вже звикли до помилок, яких припускаються останнім часом народні депутати під час ухвалення законів. Більшість з таких помилок виявляються і виправляються на стадії доопрацювання проектів. Втім, чимало «ляпів» нормопроектувальної техніки згодом спричиняють необхідність пошуку на практиці розумних шляхів виконання закону, допоки у Верховній Раді не «підлатають» ту або іншу прогалину.

Цікавий «сюрприз», на який ще не звернули уваги, опинився у вузькогалузевому Законі від 3 листопада 2016 року №1730-VIII «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії». У ВР фактично простили усім боржникам обов’язок сплатити виконавчий збір згідно з постановами держвиконавців, що були винесені до 30 листопада.

Читайте статтю: Справи про стягнення виконавчого збору: вибір юрисдикція та судова практика вищих судових інстанцій

Отже, окрім врегулювання питань заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії, Закон № 1730-VIII також вносить зміни до Закону «Про виконавче провадження» в частині створення додаткових підстав для зупинення виконавчого провадження.

Зокрема, документом передбачено запровадження нового реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до Закону № 1730-VIII. Підприємства-боржники, включені до нього, за певних умов, отримують підставу для обов’язкового зупинення щодо них виконавчих проваджень. Певні умови це:

1) особливий стягувач;

2) особливий боржник;

3) специфіка заборгованості.

Тільки за наявності всіх трьох складових виконавче провадження підлягає зупиненню.

Стягувачами за такими виконавчими провадженнями мають бути Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", її дочірня компанія "Газ України", Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз", постачальники електроенергії.

Читайте статтю: Проблеми виконавчого провадження "по-новому" і шляхи їх рішення

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст