Головна Блог Новини Суддю Святошинського районного суду Аллу Чалу, яка переслідувала активістів Майдану, звільнено за вчинення істотного дисциплінарного проступку

Суддю Святошинського районного суду Аллу Чалу, яка переслідувала активістів Майдану, звільнено за вчинення істотного дисциплінарного проступку

10.07.2019
Автор:
Переглядів : 2394

Вища рада правосуддя 9 липня 2019 року розглянула питання про звільнення Чалої Алли Петрівни (на фото) з посади судді Святошинського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що 5 листопада 2015 року Вища рада юстиції, розглянувши дисциплінарну справу, відкриту за висновком Тимчасової комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції від 22 квітня 2015 року № 20/02-15 стосовно судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П., ухвалила рішення № 819/0/15-15 про внесення до Верховної Ради України подання щодо звільнення судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П. з посади судді за порушення присяги.

Згадайте новину: До побачення суддя Гладун! Печерський суд втратив одіозного самодура!

Вища рада юстиції 7 листопада 2015 року надіслала до Верховної Ради України подання про звільнення судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П. з посади у зв’язку з порушенням присяги.

Не погодившись із рішенням Вищої ради юстиції № 819/0/15-15, Чала А.П. подала до Вищого адміністративного суду України позов про визнання вказаного рішення протиправним та його скасування, за результатами розгляду якого Вищий адміністративний суд України 22 лютого 2016 року ухвалив рішення про його задоволення.

Водночас постановою Верховного Суду України від 12 липня 2016 року вказане рішення Вищого адміністративного суду України скасовано та відмовлено в задоволенні позовних вимог Чалої А.П.

Постановою Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року № 1604-VIII суддю Чалу А.П. звільнено з посади судді Святошинського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді.

29 вересня 2016 року Чала А.П. звернулася до Вищого адміністративного суду України з позовом до Верховної Ради України, в якому просила визнати незаконною та скасувати Постанову Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року № 1604-VIII про звільнення її з посади судді.

Згадайте новину: І це правильно! Суддя Владлена Лазаренко із Солом’янського райсуду м. Києва не побачила незаконну забудову на городі і була покарана

Розглянувши вказану справу, Вищий адміністративний суд України 27 березня 2017 року прийняв постанову про визнання незаконною та скасування Постанови Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року «Про звільнення судді», яка вступила в законну силу у порядку, встановленому законом.

Задовольняючи позовні вимоги, Вищий адміністративний суд України встановив, що Верховною Радою України під час розгляду питання про звільнення судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П. не дотримано встановлених процедурних правил, передбачених Регламентом Верховної Ради України, внаслідок чого Постанова від 29 вересня 2016 року «Про звільнення судді» не може вважатися законною та підлягає скасуванню.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст