Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Суддя Петро Гуменний: "Перші чотири мої виправдувальні вироки скасували. П’ятий і шостий залишили без змін, а сьомий теж скасували!"

Суддя Петро Гуменний: "Перші чотири мої виправдувальні вироки скасували. П’ятий і шостий залишили без змін, а сьомий теж скасували!"

22.07.2016
Переглядів : 4942

Посилаючись на практику Європейського суду з прав людини, служителі Феміди пояснювали, що виправдали не наркоторгівців, а наркозалежних людей, яких спровокували на злочини самі правоохоронці, що "дії, вчинені в умовах провокації, не несуть суспільної небезпеки". І додавали: особи, обвинувачені у цих справах, як правило, соціально не захищені. Здивовані, ми вирішили познайомитися з прогресивними суддями ближче і відправили в Тернопіль лист з проханням про інтерв'ю.

Наступною несподіванкою став запропонований ними спосіб поспілкуватися – за допомогою системи відеозв’язку, що зазвичай використовується для проведення судових засідань (наприклад, коли немає можливості доставити підсудного до суду). Щоправда, тут довелося зачекати – єдиним судом у Києві, що погодився надати своє приміщення, став Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ. І ось ми опиняємося у залі № 124, де, наприклад, слухали справу Юлії Тимошенко.

Вспомните новость: Мелитополец, приговоренный к расстрелу, 17-й год пытается доказать свою невиновность

Нашим співрозмовником виявляється Петро Гуменний. Уже п'ять років він виносить вироки, до цього – чотири роки був слідчим і розслідував кримінальні справи. Поки фахівець суду налаштовує зв'язок, здається, що пан Гуменний мало цікавиться тим, що відбувається, але вже після першого питання він починає говорити так динамічно, жваво й захоплено, що зупиняти його не можна і не хочеться. За годину ми встигли поговорити про виправдувальні вироки, провокації та переслідування наркозалежних, тиск на суддів, і про покликання судді, звичайно ж.

Це була моя мрія, адже, на мою думку, суддя – це верхівка кар’єри юриста. У всіх країнах світу, як то кажуть "выше только небо". Після слідчого стати суддею на той період часу було неможливо. Я три роки працював помічником судді в апеляційному суді".

ПРО "ЗЛОЧИНИ" І ПОКАРАННЯ

Перший мій виправдувальний вирок за статтею 307 Кримінального кодексу (КК) – збут наркотичних засобів – у нашому суді за період дії нового КПК мною винесений 28 квітня 2015 року. В нашій області перший. Він був винесений щодо особи, яка є наркозалежною, тяжко хворіє і перебуває на замісній терапії (замісна підтримувальна терапія – терапія, яку проходять наркозалежні, які вирішили припинити вживання ін’єкційних наркотиків – ред.). Ця людина в протитуберкульозному диспансері отримувала метадол (препарат замісної терарії – ред.). Щодо цієї особи була вчинена провокація з боку правоохоронців. Навіть самі працівники міліції говорили, що агент під прикриттям діяв за їхньою вказівкою. Ми забезпечили конфіденційність допиту цього агента, в ході якого з’ясувалась низка обставин, що свідчили про провокацію. Цей вирок був залишений без змін як апеляційним судом, так і Вищим спеціалізованим судом.

Читайте статтю: Відсутність складу злочину в діях особи і виправдувальні вироки

Інший виправдувальний вирок винесений мною по 309-й статті – зберігання наркотичних речовин. Там взагалі була цікава ситуація. Особу затримали, завезли в міліцейський відділок, там провели огляд (так записано в обвинувальному висновку), залучили понятих, з якими вилучили пакунок, провели експертизу і виявили 5 з невеличким грамів забороненої речовини. Так справа була скерована до нашого суду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст