Головна Блог Новини Судді ВС Юрій Чумак та Дмитро Гудима розповіли про практику вирішення земельних спорів

Судді ВС Юрій Чумак та Дмитро Гудима розповіли про практику вирішення земельних спорів

29.09.2020
Автор:
Переглядів : 4002

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного суду у складі Верховного Суду Юрій Чумак став спікером правового онлайн-практикуму на тему «Земельні спори: практика Верховного Суду», організованого журналом «Право України».

Під час заходу він детально зупинився на судовій практиці КГС ВС, зокрема, щодо:

– переходу права на земельну ділянку в порядку ст. 120 ЗК України та ст. 7 Закону України «Про оренду землі»;

– стягнення безпідставно збережених коштів відповідно до ст. 1212 ЦК України;

– зміни розміру орендної плати (у відсотках до нормативної грошової оцінки), оформленої додатками до рішень міськради про бюджет міста;

– автоматичної індексації нормативно-грошової оцінки землі;

– поновлення договору оренди земельної ділянки.

У заході також взяв участь суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима. Свій виступ він присвятив огляду постанов Великої Палати ВС, прийнятих у 2020 році за результатами вирішення спорів щодо прав на земельні ділянки.

Згадайте новину: Суддя ВС Дмитро Гудима розповів про практику ВС щодо протидії зловживанню процесуальними правами під час виконання судових рішень

«2020 рік виявився багатим на нові правові висновки. Цьому певною мірою сприяли зміни, внесені до процесуального законодавства. Наразі фактично кожна справа, що надходить на розгляд Великої Палати ВС, – це нова правова проблема, яку потрібно вирішувати», – зауважив суддя.

Аналізуючи практику вирішення спорів, пов’язаних із орендою земельної ділянки, Дмитро Гудима висвітлив такі питання:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст