Головна Блог Новини Суд виправдав підприємця від хабара поліцейському, визнавши можливість провокації

Суд виправдав підприємця від хабара поліцейському, визнавши можливість провокації

02.06.2023
Переглядів : 1409

Орджонікідзевський районний суд міста Запоріжжя виправдав чоловіка, звинуваченого у пропозиції і наданні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 23 травня.

У 2018 році слідче управління Нацполіції у Запорізькій області розслідувало імовірне розкрадання бюджетних коштів. За версією слідства, військові службові особи Східного територіального квартирно-експлуатаційного управління укладали фіктивні договори з приватною фірмою. У звʼязку з цим в КЕУ провели обшуки і вилучили документи, в тому числі договір ремонту казарми.

Фірма, яка ремонтувала казарму, не могла отримати гроші за виконані роботи. Її директор зустрівся зі слідчим. Він начебто пояснив, що йому не хочуть платити гроші через відсутність примірника договору з печаткою казначейства і запропонував замінити вилучений документ на копію без печатки. Слідчий начебто відмовявся. Але потім підприємець йому ще подзвонив і з фрази «Я ж нормальна людина» поліцейський зробив висновок, що той бажає дати йому хабара. Після розмови слідчий подав рапорт і було зареєстроване кримінальне провадження.

Згадайте новину: Суд виправдав хабарника, бо слідчий не узаконив його обшук

Потім у кабінеті слідчого підприємець нібито запропонував 5000 доларів США. Вголос він про це не говорив, а записував це у службовому блокноті поліції із фотографією ГУНП в Запорізькій області. За підміну договору під цифрою 5000, він написав 1000. Поліцейський зрозумів, що за підміну договору пропонується 1000 доларів. Підприємця затримали після того, як він приніс 1000 доларів, які були покладені у блокнот слідчого із написом «Служити і захищати».

У судовому засіданні обвинувачений та його захисник зазначали, що з боку правоохоронних органів була провокація.

Суд визнав доводи захисту слушними.

За матеріалами справи, слідчий зустрічався із підприємцем у непроцесуальний спосіб – вийшов поговорити з ним у парку, хоча він є одним із фігурантів кримінального провадження. Пояснення слідчого, що він погодився на зустріч, оскільки йому необхідно було ще допитувати цього чоловіка, суд визнав такими, що позбавлені будь-якого сенсу, оскільки порядок та спосіб виклику осіб для допиту в рамках кримінального провадження прямо регламентовані нормами КПК.

Немає доказів того, що при першій зустрічі слідчий пояснив підприємцю, що підміна вилученого договору це незаконно. До показань самого поліцейського з цього питання суд поставився критично, оскільки він є зацікавленою особою і саме за його заявою були внесені відомості до ЄРДР. Крім того, показання заявника, що він повідомив обвинуваченому про незаконність таких дій не узгоджуються із його подальшими діями.

А саме поліцейський записав підприємця у своїй телефонній книзі і робив до нього вихідні дзвінки. Наступні зустрічі відбувалися в кабінеті слідчого поліції, вільного доступу до якого громадяни не мають. Тобто слідчий сам приводив підприємця до себе в кабінет, будучи зацікавленим у спілкуванні.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст