Головна Блог Новини Суд виніс виправдувальний вирок, бо слідчі прокуратури збирали докази без реєстрації справи

Суд виніс виправдувальний вирок, бо слідчі прокуратури збирали докази без реєстрації справи

05.12.2019
Переглядів : 3374

Болградський районний суд Одеської області виправдав звільненого працівника митниці і прикордонника від звинувачень в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 27 листопада.

У березні 2018 року під час перетину пункту пропуску «Виноградівка-Вулкенєшть», у напрямку в`їзду з Республіки Молдова в Україну, представнику болгарської фірми ООД «Дік Авто», який займається ввезенням автомобілів іноземною реєстрацією, митники начебто поставили умову передачі 50 доларів і 500 грн за те, щоб безперешкодно пройти прикордонний і митний контроль одної машини. Підприємець зрозумів, що у разі відмови не зможе повторно заїхати на територію України.

Через три тижні чоловік прибув із трьома автомобілями іноземної реєстрації на пункт пропуску і передав 1500 гривень невстановленому працівнику прикордонної служби. Після цього також зайшов до інспектора митниці і дав 200 гривень і 150 доларів, у відповідь той поділився номером мобільного телефону, а наступного дня нібито приніс ще 2600 грн і 250 доларів, а далі відбулося затримання.

Згадайте новину:Суддя порушила таємницю нарадчої кімнати і справу про замах на зґвалтування слухатимуть повторно

Обвинувачені вину не визнали.

Колишній митник пригадав, що займався оформленням вантажу, коли в кабінет увірвалися працівники СБУ. Біля його робочого місця на підлозі між тумбами знайшли вдвоє складені грошові кошти долари. Також гривні знайшли в шухляді. Він пояснив, що це єдиний збір, який стягувався за митне оформлення транспортних засобів. У зв’язку з відсутністю банку у пропускному пункті «Виноградівка» гроші стягувались з громадян на підставі квитанцій. По закінченню зміни кошти здавали в банк. Частина грошей справді була в конверті з написом «Єдиний збір, 30.03.2018 року», а частина хаотично розкидані. Обвинувачений вважає, що проти нього скоєно провокацію, у результаті він позбавлений можливості працювати в митних органах і вимушений був звільнитися.

Прикордонник розповів, що після закінчення огляду невідомий чоловік сказав «Дякую» і потиснув йому руку. Він вважає, що саме через це на тильній стороні руки у нього залишилась фарба, якою позначали гроші. Як виявлені кошти потрапили до службового приміщення йому не відомо.

Суд з’ясував, що заявник звернувся до прокуратури ще у вересні 2017 року і повідомляв, що у нього вимагають гроші на митному посту «Аккерман». Розшуковими заходами встановлено причетність 8 працівників митниці, йшлося начебто про 100 доларів за розмитнення одного авто. Заявник дав згоду на проведення відносно нього негласних слідчих (розшукових) дій. Далі справою доручено займатися іншим слідчим. У березні 2018 цей же заявник повідомив, що в нього вимагають 50 доларів за машину на пропускному пункті «Виноградівка».

Суд звернув увагу, що заявник повідомив про інший злочин, але відомості до ЄРДР не внесено і розслідування продовжувалося в рамках попереднього кримінального провадженням за геть іншим фактом на підставі іншої заяви. В окреме провадження матеріали також не виділялися.

У суді заявник підтвердив, що співробітники митниці були службовими особами взагалі різних митних постів, не об’єднані єдиним умислом, не утворювали спільну групу, ніяким чином не взаємопов’язані між собою.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст