Головна Блог Новини Суд скасував штраф ТЦК за те, що чоловік не пред’явив військово-обліковий документ, бо у Реєстрі «Оберіг» були дані про його перебування на обліку

Суд скасував штраф ТЦК за те, що чоловік не пред’явив військово-обліковий документ, бо у Реєстрі «Оберіг» були дані про його перебування на обліку

24.07.2024
Переглядів : 4870

Чоловік звернувся до Ямпільського райсуду Вінницької області з позовом про скасування постанови ТЦК.

Так, 4 липня 2024 року через «Укрпошту» він отримав постанову від 20 червня 2024 року, якою начальник ТЦК притягнув його до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 210-1 КУпАП та наклав штраф 17 тисяч грн.

В оскаржуваній постанові ТЦК зазначено, що 11 червня 2024 року чоловіка було доставлено прикордонниками до ТЦК. Згідно перевірки бази даних систем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов`язаних та резервістів АІТС «ОБЕРІГ» встановлено, що він перебуває на військовому обліку. (Джерело: Судово -юридична газета)

Але вимогу посадових осіб пред`явити свій військово-обліковий документ позивач не виконав. Згідно п. 49 Порядку проведення призову громадян та військову службу під час мобілізації, затвердженого постановою КМУ від 16 травня 2024 року №560 у період проведення мобілізації уповноважені представники ТЦК або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом із документом, що посвідчують особу.

Позивач вважає постанову ТЦК незаконною.

Зокрема, чоловік вказав, що з постанови ТЦК випливає, що шляхом перевірки бази даних системи Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів АІТС «ОБЕРІГ» було встановлено, що він перебуває на військовому обліку військовозобов`язаних.

Тобто, ТЦК в даній постанові засвідчує ту обставину, що була можливість та були отримані персональні дані позивача з Реєстру «Оберіг» шляхом електронної інформаційної взаємодії.

Отже, відповідно до примітки до ст.210 КУпАП, положення статей 210, 210-1 КУпАП щодо накладення штрафу не застосовуються.

19 травня набув сили Закон №3696-IX (законопроект 10379), який передбачає – якщо Міноборони як держатель Реєстру «Оберіг» має можливість самостійно отримати персональні дані з інших електронних ресурсів, то відповідальність за статтями 210 та 210-1 КУпАП за порушення правил військового обліку не настає. Заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко раніше вказала на ці зміни. «Були внесені зміни до примітки статті 210 КУпАП. Якщо людина не оновила свої дані – там декілька десятків полів, і при цьому у держави є обміни по цих даних з іншими реєстрами, то на людину такий штраф не накладається. Це дуже людяна сервісна зміна» - зазначила вона.

Що вирішив суд

Ямпільський районний суд Вінницької області у рішенні від 17 липня 2024 року по справі 153/1044/24 зазначає, що зі змісту оскаржуваної постанови ТЦК вбачається, що згідно перевірки бази даних системи АІТС «ОБЕРІГ» позивач перебуває на військовому обліку військовозобов’язаних.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст