Головна Блог Новини СПРАВА ГРЕЧКІВСЬКОГО: допит Суса

СПРАВА ГРЕЧКІВСЬКОГО: допит Суса

02.04.2018
Переглядів : 1787

Генеральний прокурор Юрій Луценко безпосередньо ставив завдання щодо незаконного притягнення до кримінальної відповідальності адвоката Павла Гречківського й арбітражного керуючого Олега Шкляра. Замовником провокації виступав Геннадій Буткевич, власник мережі супермаркетів "АТБ", колишній зять нардепа від "Радикальної партії" Сергія Рибалки. Завданням було "збити Гречковського з дистанції", тобто прибрати з посади члена Вищої ради правосуддя.

Про це повідомив 30 березня під час допиту в Шевченківському суді колишній заступник начальника департаменту захисту економіки - начальник слідчого управління Генпрокуратури Дмитро Сус.

Як відомо, члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського й арбітражного керуючого Олега Шкляра звинувачують у незакінченій спробі шахрайського заволодіння коштами в особливо великих розмірах ($500 тис.).

Наводимо фрагменти з допиту Суса.

Бойко: Тобто Ви розуміли, що кримінальне провадження проти Гречківського є замовним?

Сус: Ви кажете замовним... Є низка проваджень, до яких підвищений інтерес мого керівника чи ще вищого керівника над ним. Це саме таке провадження. Якщо за тиждень, умовно, приходять до мене і кажуть, що в нас буде заява. Заяви ще нема, но вона буде, ми тут деякі нюанси вирішимо. Тому я не хотів, бо знав, як то буде.

Бойко: Може, Вам відомо, може, Ви здогадувалися, які причини, мотиви замовлення саме Гречківського? Може, Вам відомо про участь громадянина Буткевича... проти Гречківського?

Сус: На той момент, можливо, це лише моє припущення, на той момент розмови в департаменті не було відомо. Пізніше почалися ходіння екс-зступника міністра внутрішніх справ Євдокимова щодо іншої справи. Щодо, образно кажучи, педалювання всіх справ, що існують відносно Рибалки (Сергій Рибалка - народний депутат від Радикальної партії. - Ред.).

Суддя Хардіна: Що означає педалювання?

Сус: Було кілька проваджень щодо Рибалки, розкиданих по всій Україні, у нашому департаменті не було жодного. Стояла вказівка витягнути всі провадження по Україні в наш департамент, реанімувати, об'єднати в одну і створити якомога більше проблем Рибалці.

Бойко: Тобто справи Гречківсього і Рибалки мали замовний характер? Я правильно розумію?

Сус: Щодо Рибалки - там 100%. Він (Євдокимов. - Ред.) в кабінеті говорив, де і які слідчі дії потрібно...

Бойко: А який зв'язок Рибалки із Гречківським.

Сус: Вернімось до заступника міністра (Євдокимова. - Ред.). Він виконавцем був. Там Буткевич, тесть Рибалки, він, грубо кажучи, "нарізав" задачі.

Бойко: Чи правильно я розумію, що це той Буткевич, який є власникмо АТБ-маркету.

Сус: Вірно... Буцімто, Гречківський десь допоміг Рибалці, і це дуже не сподобалось Буткевичу.

Бойко: А що відомо про особисті стосунки Буткевича і керівництва Генеральної прокуратури України?

Вспомните новость: Враг НАБУ: чем известен задержанный бывший прокурор Дмитрий Сус

Сус: З того, що мені відомо, то він ліпший друг Луценка.

Бойко: Чи був вплив Буткевича чи його представників на досудове розслідування щодо Гречківського? Якщо був, то в чому він проявлявся?

Сус: Щодо Гречківського не було. Мені невідомо.

Бойко: Ви можете або підтвердити, або спростувати, що справа Гречківського пов'язана з особистим конфліктом Буткевича і його колишнього зятя, народного депутата Рибалки.

Сус: З того, що я знаю, то Гречківського заклали, бо він десь у суді, начебто, допоміг Рибалці.

Допит продовжив адвокат Євген Солодко. Він запитав, які негативні наслідки могли бути для Гречківського, якою була мета його кримінального переслідування.

Сус: Збити з дистанції... Грубо кажучи, мав піти з обійманої посади.

Солодко: Посадити у в’язницю, дати якийсь термін - такого не було? Будь-яким чином усунути з посади члена Вищої ради юстиції.

Солодко: Чи порушувалось Вами чи Вашими підлеглими питання отримання від Гречківського якихось грошей?

Сус: Такого питання не було. Єдине, що проговорювалось, що Гречківського можна було б "побрити"... зняти з нього гроші.

Солодко: Тобто завдання не ставилось, але ініціатива віталася?

Сус заперечує.

Солодко: Хто ставив вам завдання про провокацію стосовно Гречківського?

Сус: Була розмова. Я, начальник депаратаменту і Варченко.

(Начальник Департаменту - Володимир Гуцуляк. Ольга Варченко - у 2016 році начальник управління процесуального провадження державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ. З 16 листопада 2017 року Ольга Варченко - заступник голови Державного бюро розслідувань).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст