Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю «Справа честі»: Як полтавська суддя Лариса Гольник повстала проти корупції та беззаконня

«Справа честі»: Як полтавська суддя Лариса Гольник повстала проти корупції та беззаконня

14.07.2017
Автор:
Переглядів : 2035

Корумпованість судової системи в Україні – одна з постійних тем. Але було б несправедливо стверджувати, що всі судді в Україні продажні. Серед них справді є чесні люди, які не беруть хабарі і виносять рішення за законом.

Тільки от на що може розраховувати суддя, який твердо вирішив бути чесним? Як з'ясувалось, замість пошани і підтримки його чекає зневага колег, тиск з боку керівництва і погрози від впливових порушників закону. Про це докладніше – у розслідуванні Марії Землянської.

Лариса Гольник працює суддею в Октябрському районному суді Полтави. Щоправда, вже два роки не одягає мантію та не виносить вироків, оскільки її повноваження спливли у 2015-му році, а документи на переобрання суддею безстроково застрягли у столичних кабінетах.

«Два роки без повноважень – це погано, це надзвичайно погано. Я реально відчуваю, що це безглуздо. Це абсурд, коли людина отримує зарплату ні за що», — одразу пояснює Гольник.

Водночас, як на роботу, Гольник ходить на засідання до іншого суду. Як потерпіла. Вона звинувачує місцевого мера та його помічників у спробі підкупу. У 2014-му році на стіл до Гольник потрапила справа мера Полтави Олександра Мамая. Його обвинувачували у конфлікті інтересів при виділенні землі своїй падчерці Ірині Климко.

Згадайте новину: Суддя Лариса Гольник свідчитиме проти голови Октябрського райсуду Полтавської області

«На той час, по тому законодавству вважалось, що це корупційне правопорушення. І в подальшому мало розглядатися складом міської ради питання про усунення з посади мера і, можливо, тоді б питання стояло про дострокові вибори», — згадує найгучнішу за свою кар’єру справу суддя Гольник.

Судовий розгляд у справі мера затягувався: він не з’являвся на засідання суду, а коли з’являвся, — скаржився на проблеми зі здоров’ям і розгляд знову переносили. Як раптом до кабінету Гольник зайшов колишній заступник міського голови Дмитро Трихна з пропозицією вирішити цю проблему.

«Трихна: Ну, щас же 21 курс?

Гольник: Чесно, не знаю, даже не знаю, який зараз курс.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст