Головна Блог Новини Список кандидатів що вибули з конкурсу до Верховного Суду. У грі залишилось 521!

Список кандидатів що вибули з конкурсу до Верховного Суду. У грі залишилось 521!

18.02.2017
Переглядів : 2702

Після встановлення персоніфікованих результатів анонімного тестування кількість аутсайдерів збільшилась і склала 104 кандидата. Серед них 3 судді Верховного Суду України і 16 суддів вищих спеціалізованих судів.

17 лютого Вища кваліфікаційна комісія суддів України розшифрувавла коди анонімних тестів і оголосила прізвища 88 кандидатів, які не продовжать участь у конкурсі на посади суддів нового Верховного Суду. Нагадаємо, що це — кандидати, які не добрали необхідну кількість балів за наслідками іспитів (54 для Касаційного кримінального суду і 60 для решти). Крім того, 12 кандидатів не прибули для тестування, четверо неправильно вписали свої коди у бланк відповідей, що унеможливлює встановлення їхнього результата і тягне недопуск до наступних етапів конкурсу.

Згадайте новину: Як стати суддею Верховного Суду: 7 простих кроків

Зокрема, у непрохідний список потрапили судді Верховного Суду України В.І.Гуменюк, Б.М.Пошва, О.І.Потильчак (у відставці), три судді Вищого адміністративного суду (1 з них — у зв'язку з неприбуттям), чотири судді Вищого господарського суду і десять суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ (9 діючих і 1 у відставці, двоє з цих суддів не пройшли відбір у зв'язку з плутаниною в кодах).

Громадська рада доброчесності закликає громадян і професійну спільноту не злословити і не принижувати осіб, які зазнали поразки, лише з тих підстав, що вони не набрали певну кількість балів, а подякувати їм за участь у конкурсі. Згадаємо, що змагальність і конкуренція є рушійною силою більшості позитивних процесів.

Члени ГРД також порівняли список кандидатів, що вибули, з так званими «списками Банкової», які широко обговорюються в пресі і нібито містять заздалегідь узгоджений у верхах перелік переможців. Аналіз цих списків стосовно трьох касаційних судів («список Банкової» до касаційного кримінального суду не оприлюднювався) у порівнянні з переліком реальних аутсайдерів приводить до висновку, що або списки підроблені, або ж замовна фальсифікація конкурсу зірвалася.

Дійсно, з 30 фігурантів списку «бажаних» кандидатів на посади суддів Касаційного адміністративного суду провалили тест шестеро (Єрьомін, Іванський, Свида, Федоренко, Швед, Штульман), з аналогічного списку до Касаційного цивільного суду поїхали додому також шестеро з 30 (Гаращенко, Гуменюк, Закропивний, Кадєтова, Мазур, Маляренко), з 30 «фаворитів Порошенка» до Касаційного господарського суду не потраплять четверо (Коваленко, Корнілова, Плюшко, Шаповал). Якщо порівняти результат з відсотком аутсайдерів серед загальної кількості кандидатів, отримуємо таку картину:

Згадайте новину: Верховний Суд оскаржує в КС судову реформу

  • в Касаційному адміністративному суді поразки зазнало 14% кандидатів (17 зі 119), а у відповідному «списку Банкової» їх 20% (6 з 30)
  • в Касаційному цивільному суді було 17% аутсайдерів (34 зі 199), а у «списку Банкової» — 20% (6 з 30)
  • в Касаційному господарському суді провалилося 17% конкурсантів (22 зі 130), зі списка «бажаних» — 13% (4 з 31).

Таким чином, відсоток аутсайдерів в оприлюднених переліках приблизно дорівнює середньому, а для адміністративного та цивільного суду — навіть перевищує його.

Наведене не спростовує існування якихось списків чи спроб неприродно вплинути на хід конкурсу, але саме ті списки, які стали предметом розголосу, швидше за все, є дезінформацією.

Насамкінець наводимо таблицю кандидатів, які достроково завершили участь у конкурсі.

Згадайте новину: У касаційних судах при Верховному Суді працюватиме 120 суддів

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст