Головна Блог Новини Сотні мільйонів доларів за дату щороку: як відкриті дані змінили Україну

Сотні мільйонів доларів за дату щороку: як відкриті дані змінили Україну

04.09.2018
Переглядів : 1476

Відкриті дані — це колосальне джерело можливостей в боротьбі з корупцією і потенціал для зростання економіки. Чому важливо підтримувати інтеграцію Open Data для прозорості державних трансакцій, пояснює epravda.com.ua. Фото: Економічна правда

Економіка країни може отримувати мільйони доларів щороку завдяки нематеріальному ресурсу — даним. Звучить нереалістично, але цей процес уже запущений, відкриті дані вже сприяють економічному зростанню.

Що таке Open Data

З одного боку, Open Data — це характеристика, технічний формат "упаковки" інформації для простоти доступу. З іншого боку, відкритими даними називають саму інформацію, доступ до якої є у всіх громадян.

Відкритими даними стає публічна інформація, яка становить суспільний інтерес і робить роботу державних органів прозорою. Ці дані розміщують у єдиних реєстрах, нормативах, переліках та довідниках.

Діапазон використання відкритих даних покриває всі сфери економічного та суспільного життя. Наприклад, в Україні вже відкриті дані про якість поверхневих вод в річках України і список державних діячів та їх близьких родичів.

Як Україна відкривала дані

У 2011 році Верховна Рада ухвалила закон "Про доступ до публічної інформації", в якому йшлося про можливість безкоштовного отримання публічної інформації за запитом до державного органу.

У 2015 році парламент змінив профільне законодавство. У тому ж році Державне агентство з питань електронного урядування презентувало єдиний портал відкритих даних data.gov.ua.

У 2016 році Україна приєдналася до "Хартії відкритих даних", взявши на себе зобов'язання робити урядові дані відкритими за замовчуванням.

10 серпня 2018 року була запущена оновлена версія національного порталу даних. Цей портал повинен стати єдиною платформою для всіх наборів відкритих даних України. Нова версія порталу працює на платформі CKAN. Це найпопулярніша у світі платформа для е-урядів.

Портал автоматично збирає відкриті дані з технічно сумісних порталів міст і регіонів. Користувач може ознайомитися з набором даних безпосередньо на сайті без завантаження файлів на свій комп'ютер, що спрощує і пришвидшує роботу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст