Головна Блог Новини Що таке Римський статут і чому було важливе його ухвалення для України

Що таке Римський статут і чому було важливе його ухвалення для України

22.08.2024
Переглядів : 1320

Ратифікація Римського статуту дозволить Україні притягувати російських злочинців до відповідальності.

Верховна Рада 21 серпня ухвалила законопроєкт №0285, що передбачає ратифікацію Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС). Однак ратифікація стане чинною лише після того, як будуть внесені зміни до Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу України, які наразі навіть не почали обговорювати.

Що таке Римський статут

Римський статут — це міжнародний договір, який засновує Міжнародний кримінальний суд (МКС). Прийнятий 17 липня 1998 року в Римі, статут визначає юрисдикцію та повноваження МКС, який має розглядати найсерйозніші міжнародні злочини, такі як геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочин агресії.

Згадайте новину: Блокування ратифікації Римського Статуту БУДЕ продовжуватися і далі - заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов

Що дає Україні ратифікація Римського статуту

Євроінтеграція та безпека: Ратифікація Римського статуту відповідатиме зобов'язанням України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС та Планом заходів Європейської Комісії. Це зміцнить євроінтеграційний курс країни та надасть можливість вимагати виконання безпекових угод від партнерів.

Покарання російських злочинців: Ратифікація дозволить Україні активніше залучати МКС для переслідування російських злочинців. Україна зможе сприяти розслідуванню злочинів, скоєних росіянами на її території, і посилить міжнародну ізоляцію Росії.

Вплив на МКС: Як держава-член, Україна зможе відстоювати свої інтереси в МКС, брати участь в Асамблеї держав-учасниць, формувати політику МКС, висувати свого кандидата на посаду судді, затверджувати бюджет і брати участь у виборах суддів та інших посадових осіб.

Допомога постраждалим українцям: Ратифікація підвищить шанси потерпілих від російських злочинів на отримання компенсацій з Цільового фонду МКС. Україна зможе впливати на розподіл коштів для постраждалих.

Згадайте новину: Президент Порошенко це блокував, але трирічний термін відстрочення для ратифікації Римського статуту вже сплив

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст