Головна Блог Новини Що буде з 6 млн українців, які не оновили дані в ТЦК

Що буде з 6 млн українців, які не оновили дані в ТЦК

22.07.2024
Переглядів : 34331

З 11 млн військовозобов'язаних тільки 4,7 млн оновили військово-облікові дані. Експерти вважають, що цифри свідчать про низьку пропускну спроможність військкоматів, а також про недовіру українців до державних інститутів та як відреагує влада.

16 липня завершився термін, коли військовозобов'язані мали оновити військово-облікові дані. За приблизними оцінками, в Україні налічується близько 11 млн чоловіків — за словами нардепа Дмитра Наталухи — віком від 25 до 60 років, які теоретично підлягають мобілізації. Однак, за інформацією Міноборони, тільки 4,7 млн військовозобов'язаних оновили військово-облікові дані.

З них:

  • 510 203 військовозобов'язаних оновили дані через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП);
  • 1 152 227 громадян — через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • 3 028 066 військовозобов'язаних — через мобільний застосунок "Резерв+".

Люди не довіряють владі

Попри те, що близько 6 млн українців не оновили військово-облікові дані, у Міноборони вважають, що подовжувати термін для цієї процедури немає необхідності, про що заявив директор Департаменту кадрової політики Міноборони, полковник Марк Андрусяк.

"На наш погляд, дійсно, достатньо було часу для оновлення своїх військово-облікових даних і Міністерство оборони не ініціює внесення змін до законодавства України щодо подовження терміну цього оновлення", — наголосив він.

У Верховній Раді, водночас, поки що не дійшли єдиної думки, чи варто продовжувати терміни оновлення даних. За словами секретаря комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Романа Костенка, отримані цифри свідчать про низьку пропускну спроможність ТЦК, що не дало змоги багатьом оновити дані.

"Якби не було "Резерв+" або не було можливості [пройти процедуру] через ЦНАП, то взагалі б тільки одна третина людей, які оновилися, змогли б оновити дані", — зазначив нардеп.

За його словами, у комітеті збираються провести аналіз ситуації і, якщо буде зрозуміло, що потрібно продовжити термін, Рада звернеться до Міноборони.

Політичні експерт Ігор Рейторович у розмові з Фокусом зазначає, що кількість тих, хто оновив дані, свідчить про погану комунікацію влади із суспільством.

"Люди не довіряють владі. Вони не знають, що буде далі після оновлення даних. Адже переважно оновили ті, хто має бронь або сто відсоткову відстрочку. Суспільству не пояснили, що армії насамперед потрібні представники військових спеціальностей, або ті, хто закінчив військову кафедру. Натомість суспільство бачило приклади вуличної мобілізації. Тому ми отримали такі цифри", — зазначає експерт.

Політолог Олександр Кочетков також вважає, що цифри, отримані Міноборони по завершенню терміну оновлення військово-облікових даних, говорять про недовіру суспільства до влади.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст