Головна Блог Новини Санкції проти "судді Вовка": США б’ють по корупції та змушують українську владу діяти - Бутусов

Санкції проти "судді Вовка": США б’ють по корупції та змушують українську владу діяти - Бутусов

12.12.2022
Переглядів : 2014

США наклали санкції на голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, послугами якого користувались Янукович, Порошенко та Зеленський. Америка завдала удар по корупції, яку українці не здатні подолати самі.

США вирішили подолати корупцію в судах України попри спротив українського керівництва.

І, мабуть, вперше прибічники Петра Порошенка та Володимира Зеленського не будуть сперечатись, хто з цих двох президентів більшою мірою винний у мафіозних схемах Вовка - вони обидва однаково користувались корумпованим ОАСКом, однаково захищали Вовка та співпрацювали з ним.

Нагадаю, що Окружний адмінсуд та проєкт Вовка створили у 2010-му році проросійський президент Віктор Янукович та його неофіційний керівник судової влади Андрій Портнов. Вовк користувався особливою довірою керівництва "Партії регіонів" і він створив ручний орган для ухвалення та перегляду фактично будь-яких рішень щодо будь-яких державних органів центральної влади. Оскільки влада Януковича перетворювалась на відверто бандитську, була потрібна структура, яка мову "понятій" оформлює у судові рішення.

У 2013-му році саме Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення, на підставі яких Янукович послав "Беркут" розганяти Євромайдан, "беркутівці" били протестувальників.

Здавалося б, Петро Порошенко, який одержав владу завдяки перемозі Майдану, мав би очистити суди й прибрати одіозних керівників епохи Януковича. І дійсно, Порошенко підготував указ про ліквідацію 9 окремих апеляційних адміністративних судів, але... саме ОАСК залишили.

За Порошенка в березні 2015-го Вовк переобрався на посаду голови ОАСК і зберіг там все своє угруповання. Все ж таки керувати державою в ручному режимі завдяки судовим рішенням за схемою Януковича виявилось дуже зручно.

У 2019-му владу отримав Зеленський, який обіцяв боротися з корупцією часів Порошенка, але "новими обличчями" у владі в судах стали... знов старі керівники епохи Януковича. Заступниками голови Офісу президента Зеленський призначив адвокатів того самого Андрія Портнова. Так, учасник розгону Майдану Олег Татаров отримав від Зеленського повний контроль над правоохоронним сектором.

Вспомните новость: Вовк обсуждал в кабинете назначение Тупицкого главой КС с Портновым и Богданом, - Бутусов

У 2019-му році Національне антикорупційне бюро та Генеральна прокуратура оприлюднили сенсаційні записи розмов у кабінеті Вовка, де обговорюють ухвалення незаконних рішень, хабарі, і в серпні Вовку пред'явили підозру. Здавалось, от зараз виступить із заявою Зеленський та накаже Баканову "прибрати того чорта". Але... навпаки, прокурора Горбатюка, який ухвалив підозру, з ГПУ звільнили, і в січні 2020-го підозрюваний Вовк спокійно переобирається головою ОАСК вже при третьому президенті, і Зеленський починає активно користуватися послугами Вовка - так само, як і його попередники.

Яка ж вартість статків судді, якого захищають три президенти поспіль? 7 квітня НАБУ затримала при отриманні хабара в інтересах Вовка рідного брата голови ОАСК - заступника начальника управління Служби зовнішньої розвідки Юрія Зонтова. На одній з конспіративних квартир, де Вовк тримав хабарі готівкою, НАБУ вилучила близько 4 мільйонів доларів! Це просто готівка для поточних розрахунків, без нерухомості, без банківських рахунків, без закордонних активів та акцій компаній, і це, за даними НАБУ, не єдина така квартира-сейф у судді.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст