Головна Блог Новини Розірвання шлюбу: 5 обставин, які варто знати, коли йдеш до суду

Розірвання шлюбу: 5 обставин, які варто знати, коли йдеш до суду

26.03.2024
Переглядів : 2772

Через війну чимало українських сімей вимушено проживають нарізно. Відтак, суттєво збільшилася кількість розлучень. Звичайним способом реалізації свого права на припинення шлюбу є подання позову. Що варто враховувати, аби розірвати шлюб максимально швидко?

1. Як довго

Сьогодні в Інтернеті можна зустріти рекламу про послуги з розірвання шлюбу за 10 днів. Але ця інформація не відповідає реаліям.

Строк розгляду позовної заяви про розірвання шлюбу залежить від багатьох факторів, у тому числі:

  • завантаженість судді, його можливі хвороби, участь в освітніх заходах, відпустка;
  • оголошення повітряних тривог;
  • швидкість отримання відповідачем позовної заяви;
  • заявлення відповідачем клопотання щодо строку на примирення тощо.

На практиці такі справи розглядаються від трьох до шести місяців. Фіналом є отримання повного тексту рішення у паперовій формі, яке набрало законної сили.

На час суттєво впливає поведінка другої сторони. Так, наприклад, якщо відповідач не реагує на повістки або ним не отримувалися повістки з приводу призначення дати судового розгляду, суд, як правило, ухвалює рішення про розірвання шлюбу після трьох судових засідань.

Користуйтеся консультацією: Порядок розірвання шлюбу, або що робити для того щоб розлучитися

2. Правильне оформлення позову

Важливо правильно оформити позовну заяву відповідно до вимог процесуального закону. Хоча все необхідне виписане у Цивільному процесуальному кодексі України, громадяни або їх представники, що не мають значного досвіду, іноді забувають вказати у позові:

  • відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися;
  • інформацію про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;
  • попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку з розглядом справи;
  • підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом і з тих самих підстав.

Іноді позивач не знає реєстраційний номер облікової картки платника податків відповідача (так званий ідентифікаційний номер) або його місце проживання, телефон та електронну пошту. У цьому випадку в обов’язковому порядку потрібно вписати у позовній заяві фразу «позивачу інші дані відповідача невідомі», аби виконати процесуальні вимоги закону щодо зазначення даних про відповідача.

Зрозуміло, що формальність, але незазначення необхідних даних у позовній заяві може призвести до залишення її без руху та надання судом часу для усунення недоліків. А це також суттєво затягує розгляд справи.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст