Головна Блог Аналітична стаття Теми Роз’яснення щодо приватизації жилих приміщень у гуртожитку

Роз’яснення щодо приватизації жилих приміщень у гуртожитку

20.02.2017
Автор:
Переглядів : 22118

Згадайте новину: Тепер для приватизації площі у гуртожитку потрібно прожити на ній тільки 5 років, а не 10 як раніше!

В Украине отменили разрешения на перепланировку жилья

Незаконная жилплощадь, перестройка, нарушение Жилищного кодекса будут наказываться штрафом

Департамент систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підготував роз’яснення щодо приватизації жилих приміщень у гуртожитку

З метою реалізації конституційного права громадян – мешканців гуртожитків – на житло, тобто для набуття такими громадянами власного помешкання, Верховною Радою України 04.09.2008 було прийнято Закон України № 500-VI «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який набрав чинності з 01.01.2009.

Сфера дії цього Закону поширюється на громадян, у тому числі військовослужбовців і працівників Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, осіб рядового і начальницького складу та працівників Міністерства внутрішніх справ України, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, рятувальників, поліцейських та працівників Національної поліції, а також членів їхніх сімей, які не мають власного житла, більше п’яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них.

Сфера дії цього Закону поширюється на гуртожитки, які є об’єктами права державної та комунальної власності.

Забезпечення реалізації права на житло мешканців гуртожитків визначено у статті 3 цього Закону, зокрема: всі гуртожитки, на які поширюється дія цього Закону, підлягають передачі у власність територіальних громад; передача гуртожитків згідно із цим Законом у власність територіальних громад здійснюється відповідно до порядку, передбаченого Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» та прийнятих відповідно до нього підзаконних актів, з урахуванням особливостей цього Закону.

Громадяни, на яких поширюється дія цього Закону, мають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад, і можуть бути приватизовані відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» з урахуванням особливостей, визначених цим Законом (стаття 4).

З метою врегулювання спірних питань, що виникли у процесі реалізації Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» 21.05.2014 року були проведені парламентській слухання на тему: «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків: проблеми та шляхи їх вирішення».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст