Головна Блог Новини Российские соцсети год спустя. Сработал ли запрет

Российские соцсети год спустя. Сработал ли запрет

01.05.2018
Переглядів : 1242

У травні 2017 року Петро Порошенко указом обмежив доступ до "ВКонтакті", "Однокласників", пошуковика "Яндекс" з його інструментами і поштового сервісу "Mail.ru". Вони, на думку президента, є "основними виробниками антиукраїнського ‎контенту".

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що рішення ініціювала СБУ, та по-батьківськи порадив провайдерам "з натхненням виконувати" його.

Народні обранці підтримали указ, окрім хіба що депутатів "Опозиційного блоку", які назвали заборону "порушенням права на свободу слова". Скептично висловились і європейські партнери України.

На тлі інформаційного вибуху вчергове лунали ідеї створення української соцмережі, але гідної альтернативи так і не з’явилося. А вітчизняні провайдери інтернет-зв’язку, на чиї плечі поклали ярмо втілення заборони, залишилися без чіткого плану дій. Це триває до сьогодні.

Рік потому "Українська правда" дізналася, чи вдалося українцям відмовитися від російських соціальних платформ, за чим українці досі приходять до "ВКонтакті" і як правоохоронні органи (не)контролюють виконання указу президента.

Читайте статью: Приговор за пост в соцсети: какие мысли лучше держать при себе

Несамотність у мережі

За даними міжнародного агентства "We are social", станом на січень 2018 року соцмережами користуються 29% жителів України – це 13 мільйонів осіб.

Із них досі велика частка припадає на "ВКонтакті" (далі – VK) і "Однокласники" (OK).

Клікніть на зображення, щоб відкрити у великому форматі

Проект Opinion Software Media рахує користувачів ПК і мобільних браузерів на Android. За його даними, 40% українських інтернет-юзерів, які сидять у соцмережах, хоча б раз протягом березня 2018 року відвідували VK, а 23% – OK.

Компанія маркетингових досліджень Kantar TNS, яка використовує іншу методологію, рахуючи лише користувачів ПК, дає VK 30,91%, а OK суттєво менше – 17,55%.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст