Головна Блог Новини Реформа поліції в Україні: чи допоможе при домашньому насильстві "ПОЛІНА"

Реформа поліції в Україні: чи допоможе при домашньому насильстві "ПОЛІНА"

27.07.2017
Переглядів : 1411

"Кожного дня він нормальна людина, але щойно сутеніє, стає наче монстр - примушує мене до сексу, а якщо я не погоджуюсь, то починає мене бити…"

Це одна з тисяч розказаних анонімно історій українських жінок, які страждають від домашнього насильства. Лише з початку 2017 року, за даними міністерства внутрішніх справ України, до поліції звернулися понад 50 тисяч людей. І ця цифра постійно зростає. Протидіяти цьому має новий проект МВС - "ПОЛІНА", який почав працювати в Україні 12 червня.

Згадайте новину: Буде новий закон: запроваджуємо комплексний підхід до боротьби з домашнім насильством

Пілотний проект

Мобільні групи з протидії насильству у сім’ях - пілотний проект, і поки діє лише у трьох містах - Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси та Сєвєродонецьку на Луганщині. За місяць після старту правоохоронці отримали майже 400 звернень, а проти кривдників склали 115 адміністративних протоколів та відкрили чотири кримінальних провадження. "Результати нас вразили… Люди починають розуміти, що їм є до кого звертатися", - заявила в розмові з DW ініціаторка проекту, заступниця міністра внутрішніх справ Анастасія Дєєва.

До мобільних груп, за її словами, входять працівники різних підрозділів Нацполіції - патрульної поліції, ювенальної превенції, карного розшуку, а також дільничі офіцери. Усі вони пройшли спеціальну підготовку та знають, як говорити з жертвами домашнього насильства та як попередити його. Більшість з членів мобільних груп - жінки. "Жінки є природніми комунікаторами. Вони можуть деескалувати конфлікт без залучення спецзасобів, що також дуже важливо при конфлікті, який виникає в сім’ї", - пояснює Анастасія Дєєва.

Працює "ПОЛІНА" так: спочатку на виклик приїздять патрульні поліцейські, які мають попередити конфлікт і визначити, чи це домашнє насильство. І якщо так, то далі справа передається мобільним групам. Якщо конфлікт можна залагодити на місці, проводиться бесіда і з потерпілим, і з кривдником. Якщо ж жертвам насильства потрібна допомога, їх можуть відправити до реабілітаційних центрів.

Згадайте новину: Ревнивець-рецидивіст погодився їхати у відділок із «такою гарною поліцейською»

У планах МВС до жовтня залучити до цього проекту і інші області, щоправда, які саме, поки не називають. До середини 2018 року мобільні групи "ПОЛІНИ" мають з’явитися по всій Україні.

Приховане насильство

Від домашнього насильства страждають близько 60% українців, більшість жертв - жінки та діти. Найбільше звернень, за даними МВС, - з Києва, Дніпропетровської та Одеської областей.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст