Головна Блог Новини Промислові гіганти, порти, землі і ліси під одним дахом: в чому полягає ідея створити суверенний фонд України

Промислові гіганти, порти, землі і ліси під одним дахом: в чому полягає ідея створити суверенний фонд України

04.01.2023
Переглядів : 1389

Фонд держмайна виношує ідею перетворення установи на суверенний фонд, який управлятиме найбільшими державними підприємствами і конфіскованими активами росіян.

В Україні налічуються понад три тисячі державних підприємств, які формують близько 13% активів усіх компаній країни. Незмінне питання для держави – що робити з цим майже двотрильйонним портфелем активів у її власності.

Вочевидь, виходом має стати масштабна приватизація. Проте цей процес не буде швидким, особливо в часи війни. Тим паче, що управління держкомпаніями нині поділене між десятками міністерств та державних агентств. Крім того, держава поки що не готова позбуватися своїх головних активів на кшталт "Нафтогазу".

Влада в різні періоди озвучувала ідею об’єднати свої найбільші компанії в єдиний холдинг. Наприклад, у 2015 році тодішній міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус пропонував об'єднати таким чином до ста найбільших державних підприємств, приватизація яких не передбачалася найближчим часом.

Створити холдинг хотіли до кінця 2016 року, проте план не був втілений з низки причин. Зокрема, відомства не бажали втрачати контроль над своїми головними активами. З іншого боку ідею критикувала експертна громадськість через корупційні ризики, пов'язані з концентрацією державної власності в одних руках.

У 2022 році ідея повернулася на порядок денний у вигляді плану перетворення Фонду державного майна на суверенний фонд України.

Згадайте новину: «Все одно вийдемо на зростання». Свириденко розповіла про два сценарії Мінекономіки щодо ВВП у 2023 році

Що таке суверенні фонди

Уперше створений у Кувейті в середині минулого століття, суверенний фонд є державним інвестиційним фондом. Він переважно наповнюється завдяки надлишковим доходам від міжнародної торгівлі і може інвестувати ці гроші в акції компаній, бонди та метали всередині країни і за її межами.

Одні з найбільших суверенних фондів світу, наприклад, у Кувейті чи Норвегії, сформовані від продажу нафти. Такі фонди можуть зменшити ризики для економік країн від падіння доходів у разі нестабільності цін на світових ринках.

Суверенний фонд Кувейту, який у 2020 році був четвертим найбільшим у світі з активами 500 млрд дол, допоміг відновити економіку після війни в Перській затоці.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст