Головна Блог Новини Прем’єра «Підкарпатської Русі» заочно засудили до 12 років

Прем’єра «Підкарпатської Русі» заочно засудили до 12 років

07.10.2019
Переглядів : 1360

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області виніс вирок Петру Гецко, який видавав себе за прем’єр-міністра віртуальної держави «Республіка Підкарпатська Русь» та координатора так званих «Мережевого Русинського Руху» і « Русинського Фронту».

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 30 вересня.

Протягом січня-березня 2014 чоловік розміщував в інтернеті сепаратистського змісту із закликами до повалення конституційного ладу і введення іноземних військ.

У соцмережі «Livejournal» Гецко виклав звернення від імені русинів Закарпаття до Президента РФ Путіна з проханням здійснити миротворчу операцію, відновити та визнати державність Республіки Підкарпатська Русь.

У вироку наводиться цитата: «Правительство Подкарпатской Руси, русинская общественность просит Президента РФ в духе братских договоренностей с Украиной (которой, по причине разрушения ее галицкимы нацистами, почти нет) произвести миротворческую операцию, на краткий период-и возобновления досоветского статуса Республики Подкарпатская Русь…».

Наприкінці звернення зазначено, що «….Мы, русины, как и все жители Закарпатья , имеем все международные правовые основания обратиться к Вам, господин Президент, для признания восстановленной государственности Республики Подкарпатская Русь, проведения на это время миротворческой операции и нейтрализации галицкого нацизма в Закарпатье…».

Згадайте новину: Суд засудив чоловіка на 6 років за спробу шахрайського заволодіння $1 млн за закриття справи Онищенка

Також чоловік взяв участь у російських телепередачах «Русский вопрос» і «РАДАР» та заявив, що не визнає цілісності України в існуючих нині межах, закликав до створення спеціальної території Закарпаття, що не входить у будь-які територіально-адміністративні утворення, висловився, за участь РФ у визнанні русинів.

Судово-лінгвістична експертиза встановила в цих інтерв’ю заклики до змін адміністративно-територіального устрою України шляхом визнання Республіки Підкарпатська Русь, невизнання унітарності України та участь у цих процесах іноземної держави.

Крім того, у червні-липні 2014, перебуваючи на території Росії у м. Москва, в червні-серпні 2014 року, Гецко дав два інтерв’ю російському інтернет-виданню «Правда.Ру» і одне інтерв’ю каналу «Новости новостей ТВ». Також в липны 2014 Гецко виступив на семінарі «Украинский гамбит – ІІ», де заявив: «Слово «Украина» для нас уже не существует» і заявив про перехід до активної фази реалізації результатів Закарпатського обласного референдуму 1991 року про автономію Закарпаття силою, шляхом збройного протистояння з українською владою. Після цього розробив документи: «План по обеспечению федерального статуса Закарпатья», «План конкретных мероприятий по продвижению федерального статуса Закарпатской области Украины», «Обоснование удержания от реального сопротивления связанного с сопротивлением внешних и внутренних факторов», «Контртеррористическая операция в Закарпатье…», «Для участия в операции Русинского Фронта – его необходимо вооружить и как минимум несколько недель готовить», що свідчать про підготовку так званими «радикальними підрозділами Русинського руху» та силами Угорської общини , підконтрольних угорській партії «За кращу Угорщину», підривної діяльності на території Закарпатської області з метою дестабілізувати ситуацію в регіоні та підготувати підґрунтя для силового захоплення влади на Закарпатті.

Гецко інкримінували дії з метою зміни меж території або державного кордону України, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, дії спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу України та захоплення влади, а також державну зраду у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст