Головна Блог Новини Повторний розгляд справи про "борг Януковича": несподівана перемога Києва

Повторний розгляд справи про "борг Януковича": несподівана перемога Києва

17.09.2018
Переглядів : 1410

Високий суд Лондона повторно розгляне позов Росії про стягнення з України трьох мільярдів доларів "боргу Януковича", вирішив Апеляційний суд Англії. Експерти розповіли DW, що означає це рішення.

Апеляційний суд Англії у п'ятницю, 14 вересня, ухвалив рішення на користь України за її скаргою на постанову Високого суду Лондона щодо так званого "боргу Януковича", який у березні постановив стягнути з України на користь Росії борг за єврооблігаціями у розмірі трьох мільярдів доларів.

Тепер ця справа у Високому суді Лондона розглядатиметься повторно, і вже не за прискореною процедурою, як відбулося першого разу, а за повною, з урахуванням політичного аспекту справи.

Київ: це "визначна перемога"

Міністерство фінансів України назвало рішення суду "визначною перемогою". "Апеляційний суд одностайно вирішив, що англійський суд повинен провести повний та відкритий судовий розгляд позиції України. Україна заявляє, що нібито укладені угоди стосовно "російських" облігацій є нікчемними та не підлягають примусовому виконанню з огляду на свавільні погрози та акти політичної і військової агресії Росії проти України", - наголосив у своїй заяві український мінфін.

Своєю чергою, міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що цим "безпрецедентним" рішенням суд визнав достатніми й ґрунтовними докази Києва. "Фактично суд визнав, що країна-агресор використовувала наявність цього боргу для шантажу України", - переконаний міністр.

Москва подає апеляцію

Натомість міністерство фінансів РФ заявило, що суд у своєму рішенні підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох з чотирьох підстав для невиплати боргу, які були заявлені Києвом.

Так, згідно із поясненням Москви, повернення справи на повторний розгляд обумовлено необхідністю розгляду лише одного аргументу України, який полягає в тому, що Україна випустила єврооблігації під тиском з боку РФ. При цьому, як заявили у мінфіні Росії, суд не підтвердив його справедливість, а лише констатував, що цей аргумент "не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу". Там уже заявили про наміри подати апеляцію на рішення до Верховного суду Великобританії.

В українському мінфіні повідомили, що суд відхилив аргументи України, які стосуються "дієздатності, повноважень, непрямих умов та контрзаходів, а також із питання наявності інших вагомих підстав для повного судового розгляду".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст