Головна Блог Новини «Повинні бути вагомі підстави для руйнування вже відбудованої та дієво функціонуючої системи адвокатського самоврядування» - заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій

«Повинні бути вагомі підстави для руйнування вже відбудованої та дієво функціонуючої системи адвокатського самоврядування» - заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій

23.12.2017
Переглядів : 1168

Нинішня влада успішно, на її думку, провела реформи правоохоронних органів, прокуратури, судової системи. Незайманою до останнього часу залишалась адвокатура. Проте, як з’ясувалось, і до неї вже дійшли руки — на європейську експертизу без розголосу й помпезних реляцій було відправлено проект змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».Напередодні професійного свята правників — Дня адвокатури — «ЗіБ» поспілкувався із заступником голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентином ГВОЗДІЄМ, щоб з’ясувати, як сьогодні українські адвокати планують відстоювати свою незалежність.

Валентине Анатолієвичу, як розвивається ситуація навколо підготовки змін профільного закону? Якось удалося налагодити співпрацю з Радою з питань судової реформи чи варто чекати продовження скандалу довкола реформи адвокатури?

Згадайте новину: Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова: Підтримка реформ адвокатури має спрямовуватися на зміцнення незалежності професії

— Важливо знати, що до складу Ради з питань судової реформи члени НААУ включені не були. На вимогу включити наших представників Адміністрація Президента відповіла відмовою.

Водночас Рада з питань судової реформи понад рік тому створила робочу групу, завданням якої було напрацювання змін до закону про адвокатуру.

Усі добре пам’ятають недавній скандал, який обурив українське й міжнародне адвокатське співтовариство. Була спроба приховати від самих адвокатів розроблений цією групою текст скандального «законопроекту» про адвокатуру.

Зазначений документ вказана робоча група розробила та, як виявилось, якимось чином навіть «затвердила» його, не обговоривши із самими адвокатами, не проаналізувавши ні потреб організації, ні її проблем. Відсутність належного чисельного представництва НААУ в цій робочій групі, як і відсутність регулювання механізму ухвалення нею рішень на тлі незрозумілого юридичного статусу дала змогу координаторам цієї групи видати на-гора документ, який, видно, їх влаштовує з усякого погляду.

Згадайте новину: Раду адвокатів м. Києва повністю оновлено — рішення конференції

Чи варто говорити про те, що реформувати адвокатуру без її участі як мінімум дивно? Не кажу вже про те, що інститут адвокатури був недавно реформований згідно з високими європейськими стандартами.

У чому суть пропонованої «реформи» адвокатури, якщо коротко?

— Те, що закладене в нову редакцію закону про адвокатуру під авторством робочої групи Ради з питань судової реформи, можна звести до 5 основних тез.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст