Головна Блог Новини Полтавського суддю Сергія Гальонкіна звільнили за «внутрішнє спілкування» з колегами і позапроцесуальні розмови з адвокатом

Полтавського суддю Сергія Гальонкіна звільнили за «внутрішнє спілкування» з колегами і позапроцесуальні розмови з адвокатом

16.09.2024
Переглядів : 1058

Голову Полтавського апеляційного суду Сергія Гальонкіна звільняють із посади судді за дисциплінарний проступок

Вища рада правосуддя прийняла таке рішення 12 вересня.

Скаргу на суддю подав директор Національного антикорупційного бюро, яке розслідувало справу стосовно адвоката, який узяв гроші в клієнта, нібито, кажучи, що вони будуть передані голові Полтавського апеляційного суду Гальонкіну за скасування рішення першої інстанції.

Йшлося про притягнення до адмінвідповідальності водія, на якого поліція склала протокол, що він керував авто в стані алкогольного спʼяніння. 15 листопада 2022-го Гальонкін закрив справу за відсутністю складу адміністративного правопорушення, оскільки поліція, начебто, не зафіксувала, що чоловік керував цим автомобілем.

Доказів передачі хабара судді не знайшли. Однак НАБУ зафіксувало позапроцесуальне спілкування судді з адвокатом.

Із протоколів НСРД вбачається, що приблизно за місяць до ухвалення рішення суддя і адвокат завуальовано домоволялися про зустрічі щодо «улітки», «ракушки» (водій, якого притягували до відповідальності має прізвище Улітін ред.). Гальонкін сам подзвонив адвокатові і уточнив прізвище особи, яке попередньо йому вже називали. Адвокат чітко сказав йому прізвище цієї особи, статтю, за якою її притягували до адміністративної відповідальності і попросив «глянути». Суддя Гальонкін відповів ствердно, не висловивши жодного подиву. Розмова відбулась у робочий час судді Гальонкіна і не стосувалася будь-яких побутових питань, а мала безпосереднє відношення до обставин конкретної справи, що перебувала у його провадженні. Утім, зміст розмови не вказує, що суддя Гальонкін зобов’язався ухвалити те чи інше рішення, як-от задовольнити апеляційну скаргу, скасувати судове рішення, однак ініціював спілкування з особою, яка не була учасником провадження, погодився переглянути матеріали справи в інтересах цієї особи. На переконання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, це виходить за межі побутового спілкування та не узгоджується із завданнями судочинства і принципом незалежності судді.

Крім того, 16 листопада 2022 року в службовому кабінеті Гальонкіна відбулася розмова між ним, суддею Полтавського апеляційного суду та суддею Ленінського районного суду міста Полтави. Судді обговорювали можливість вплинути на іншу суддю Ленінського райсуду Полтави Москаленко, у провадженні якої перебували матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності Олександра Томилка сина судді Полтавського апеляційного суду Валентина Томилка за водіння у нетверезому стані.

Перебування сина судді Томилка в стані алкогольного спʼяніння підтверджувалося оглядом на стан сп’яніння у медичному закладі. Водія оштрафували водія на 17 тисяч гривень і заборонили на рік керувати авто. Рішення ухвалила Москаленко, відряджена із Рубіжанського міського суду Луганської області.

У службовому кабінеті Гальонкіна зафіксовано розмову з суддею Томилком-старшим щодо можливості впливу на суддю Москаленко.

Гальонкін – Слишеш, ти мені скажи по малому ж ще не розсматрювала ця в суде, нє?

Томилко – Нє.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст