Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Поліграфолог Володимир Ведмідь: Обдурити детектор брехні – це те ж саме, що обдурити холодильник

Поліграфолог Володимир Ведмідь: Обдурити детектор брехні – це те ж саме, що обдурити холодильник

27.06.2018
Автор:
Переглядів : 3811

«Якщо висновки поліграфолога є єдиним доказом у справі, слідчий має закривати її за недоведеністю злочину».

Будь-яка інформація про «детектор брехні», як таємничо називають поліграф, завжди інтригувала пересічних людей. Часто спекулюють на цій темі політики, пропонуючи комусь пройти експертизу або ж обіцяючи, що самі можуть довести правдивість своїх заяв на поліграфі.

В останні місяці «на чисту воду» за допомогою детектора правоохоронці виводять Надію Савченко. Депутат, яка вже три місяці у СІЗО, пройшла дві таких експертизи. В інтерв’ю «Главкому» сестра нардепа Віра Савченко поскаржилась, що результати першої експертизи через два місяці після тестування їм так і не надали. Генпрокурор Юрій Луценко виступив у відповідь із заявою про те, що під час першого тестування Надія могла обманути поліграф. А результати другого тестування з’явилися через день після експертизи: за даними СБУ, поліграф засвідчив, що нардеп готувалася здійснити теракт в урядовому кварталі та в будівлі парламенту. Віра Савченко так прокоментувала ці висновки: «У них (в СБУ, - «Главком») «пахне смаженим», і зараз вони діють на випередження». За словами сестри Савченко, адвокати нардепа готують звернення про повторну перевірку їхньої підзахисної на поліграфі в міжнародній інстанції. «Вони або намагаються обдурити нас, або самі заплуталися. Питання сторони захисту на минулому поліграфі не ставили. Жодного... У них там черговий колапс трапився. І зараз вони видають нам черговий фейк…», - переконує Віра.

Наскільки точно поліграфолог може визначити неправду? Чи справді необхідно переривати голодування перед проходженням експертизи? Як можна обманути детектор? На ці питання в інтерв’ю «Главкому» відповів виконавчий директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимир Ведмідь.

У яких випадках суд призначає тестування на поліграфі?

Судові психологічні експертизи з використанням поліграфу є джерелом доказів для суду так само, як і всі інші судові експертизи, що виконуються відповідно до Закону України «Про судові експертизи». Обов’язкових підстав призначення немає – вона може бути призначена на розсуд судді, сторони захисту або обвинувачення.

Наскільки точними можуть бути висновки поліграфолога?

Середня достовірність результатів у досвідченого поліграфолога, який працює на поліграфі, що відповідає державним технічним стандартам України (ДСТУ 8692:2016), і має належну університетську освіту, складає 93-95%.

Є таке правило: поліграфологи можуть надавати результат виключно тоді, коли досягається мінімальна достовірність у 85%. Є випадки, коли достовірність сягає 97-98%. До речі, достовірність всіх інших експертиз – почеркознавча, трасологічна (досліджує сліди: рук, ніг, інших об’єктів), медична – складає 80-90%. В експертизах з використанням поліграфа рішення ухвалює експерт на підставі власного аналізу показань приладу, а також суб’єктивного переконання, яке у нього сформоване на підставі спостережень за людиною, обізнаності у справі, отриманих реакцій та досвіду.

Вспомните новость: Ученые нашли легкий способ определять ложь

Як визначають виконавця експертизи з використанням поліграфу?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст