Головна Блог Новини Податкові перевірки під час карантину: які заборонено, а які – ні?

Податкові перевірки під час карантину: які заборонено, а які – ні?

22.03.2020
Переглядів : 5460

Як буде тривати мораторій на перевірки під час карантину? Яким чином будуть відбуватися позапланові перевірки? Чи буде ДПС проводити звірки у цей період?

На своїй сторінці у facebook Андрей Тамошюнас розповів про податкові перевірки під час карантину. Отже, введено «перевірочний» мораторій по ЄСВ (18.03.20 – 18.05.20) та по іншим «фіскаловим» питанням (18.03.20 – 31.05.20). Однозначно – це позитивне явище, але зараз закцентуємо увагу на іншому його аспекті – негативному!

1. ТРИВАЛІСТЬ «ПЕРЕВІРОЧНОГО» МОРАТОРІЮ – відповідно 2 місяці і 2 місяці 14 днів! Чому саме так? Не можу відповісти на дане запитання! Можливо, наші депутати вірять в те, що 03.04.20г. все закінчиться і бізнес зможе надолужити згаяне за час, що залишився?! Але, судячи з того, що відбувається, нічого ще навіть не почалося, а багато хто вже подейкують про закриття (а не «заморожування») бізнесу!

2. НА ЯКІ ПЕРЕВІРКИ ПОШИРЮЄТЬСЯ:

  • планові + більшість позапланових документальних перевірок органів ДПС – зверніть увагу, що невиїзні також під забороною!
  • фактичні перевірки – перш за все це стосується питань здійснення розрахункових операцій, дотримання касової дисципліни (пп. 80.2.2 ПКУ), «неоформлених трудових», несплати «зарплатних» податків (пп. 80.2.7 ПКУ) та ін.
  • документальні перевірки по ЄСВ

3. ВИНЯТКИ З МОРАТОРІЮ:

камеральні перевірки – уважно вивчіть їх предмет, тому що з 01.01.2017 р. його значно розширено (див. пп. 75.1.1 ПКУ). Небезпека тут ще й в тому, що ці перевірки проводяться без попередження та іноді захоплюють питання, які повинні вивчатися виключно в документальному форматі (наприклад, перевірки на підставі виявлення розбіжностей даних податкової декларації та даних Єдиного реєстру податкових накладних (п. 201.10 ПКУ)).

документальні позапланові перевірки з питань відшкодування ПДВ та/або декларування від'ємного значення з ПДВ на суму, яка перевищує 100 тис. гривень. (пп. 78.1.8 ПКУ) – «відшкодування» перш за все?! Вся сіль даної ситуації криється в пп. 14.1.18 ПКУ – бажаєте отримати відшкодування, проходьте перевірку (не допустите = не отримаєте відшкодування)!

Пам’ятаємо, що підстави та строки для проведення таких перевірок передбачені п. 200.11 ПКУ, а рішення про проведення документальної перевірки має бути прийнято не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки (тобто 30 к.д.).

Перевірки за заявою платника – закон нічого про це не каже, але практика вже пішла второваною дорогою (мораторії минулих років не пройшли безслідно). Деякі платники не можуть (або не хочуть) відмовити податківцям і задовольняють їх прохання.

«блокування» ПН/РК – фактично процедури, пов’язані з «розблокуванням» ПН/РК, реєстрація яких зупинена, є нічим іншим, як класичними документальними перевірками за спрощеним форматом. Не дивлячись на це, жодних винятків стосовно цих фіскальних інструментів закон не містить. Але і дану ситуацію можна використовувати з користю (про це ми писали за посиланням https://cutt.ly/ytlCGIW)

Зустрічні звірки – як відомо, вони не є перевірками (п. 73.5 ПКУ), а значить дуже комфортні для фіскалів в умовах сьогодення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст