Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю «Починаючи з минулої п'ятниці, Мін'юст працює по-новому». Інтерв’ю з міністром Денисом Малюською

«Починаючи з минулої п'ятниці, Мін'юст працює по-новому». Інтерв’ю з міністром Денисом Малюською

11.09.2019
Автор:
Переглядів : 4643

Новий міністр юстиції оголосив «хрестовий похід» проти корупції всередині міністерства, проти хабарів, рейдерів і так званих чорних реєстраторів. Ще один виклик – зміна застарілої пенітенціарної системи, яка не виправляє, а калічить і спричиняє ще більше злочинів. Про те, як все це зробити і що в результаті отримає вся країна та, зокрема, бізнес, Денис Малюська розповів в ексклюзивному інтерв’ю

.

– Нещодавно була заява прем’єр-міністра, що ми відходимо від паперового листування і переходимо на цифрове спілкування? Правда так можна зробити?

– Дійсно, прем’єр-міністр поставив завдання: з 1 жовтня обмін документами між міністерствами буде здійснюватися в електронній формі. Це реалістично, тому що більшість міністерств вже повністю перейшли на електронний документообіг у себе всередині. Деякі трохи повільніше.

Наприклад, очолюване мною Міністерство юстиції працює тільки наполовину в електронному документообігу, тобто паперові документи все ще ходять – у мене в приймальні можете побачити ці гори, які очікують на підпис сьогодні, але паралельно вони й дублюються в електронній системі. Ми також протягом кількох найближчих тижнів перейдемо повністю на електронний документообіг всередині міністерства. 1 жовтня – це дедлайн, і ми, я думаю, цілком спокійно зможемо встигнути електронізуватись.

– А що дасть бізнесу ще одна гучна заява стосовно скарг в Антирейдерську комісію? Зараз бізнесмени зможуть подавати їх в електронній формі.

– Цей функціонал вже запущений на сайті igov. Велика частина скарг, які надходили до цього часу в Мін’юст, поверталися у зв’язку з тим, що вони не були належним чином оформлені – хтось не так десь підпис зробив, печатку не туди проставив. Відповідно це ускладнювало доступ до захисту своїх прав.

Й взагалі подача документів часто була не зовсім зрозуміла, особливо дрібному бізнесу. Електронне подання документів все це спростить, зменшить кількість помилок, а також забезпечить швидшу і ефективнішу реакцію Міністерства юстиції на звернення бізнесу, який образили, у якого відібрали майно чи корпоративні права.

– Як унеможливити рейдерські атаки?

– Ключовий успіх рейдерської атаки далеко не завжди полягав у рішенні суду. Так, іноді суди корупційні, так, іноді ви можете занести хабар, але це дорого. Зараз існує маса реєстраторів – частіше користуються їх послугами. Кілька натискань кнопки і ви вже не власник. Друга слабка ланка – це охоронні підприємства або правоохоронні органи, які забезпечать силове захоплення. Третє – це закриття очей або активні дії співробітників Мін'юсту, які не повертають підприємство або забирають його і віддають комусь іншому. Це те, що раніше називали трьома ключовими інгредієнтами успіху рейдерської атаки. З цим треба буде боротися. Один з інгредієнтів у нас в руках. В ідеалі цю функцію – можливість і право Мін'юсту вносити до реєстру зміни – треба взагалі прибрати і передати судам. Ми так і зробимо.

– Як рейдери користувалися системою реєстрації?

– 80% (якщо не більше) – це так звані акредитовані суб'єкти. Або комунальні підприємства, або державні підприємства. Найчастіше це якісь старі занедбані КП, створені через посередницькі організації, про які місцева влада взагалі не знає. До таких підприємств приставляли реєстраторів, які часто проживають на окупованій території і тут взагалі не бували. Їм давалися електронні цифрові ключі з доступом до реєстру – зайшов, змінив. Спробуйте знайдіть таку людину. Це був ключовий недолік системи. Акредитованих суб'єктів зараз стало істотно менше. Мін'юст потихеньку відбирає у них ці права. Плюс найближчим часом в Раді буде прийнятий законопроект, який повністю виключить їх існування.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст