Головна Блог Новини Платити чи ні орендну плату за державне майно під час дії карантину?

Платити чи ні орендну плату за державне майно під час дії карантину?

21.07.2020
Переглядів : 3085

Уряд повністю (на 100 %) або частково (на 50 % або ж 25 %) звільняє орендарів від сплати орендної плати за користування нерухомим державним майном. Орендодавці державного майна повинні забезпечити нарахування орендної плати орендарям згідно із зазначеними знижками, починаючи з дати встановлення карантину. Про деталі такого звільнення читайте у нашому матеріалі.

Нагадуємо, що 15 липня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 611 (далі за текстом – Постанова), якою визначено деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину.

Так, Постановою установлено, що на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2:

1) звільняються від орендної плати орендарі за переліком згідно з додатком 1 до Постанови;

2) нарахування орендної плати за користування нерухомим державним майном, розрахованої відповідно до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 року № 786, здійснюється у розмірі:

50 % суми нарахованої орендної плати для орендарів за переліком згідно з додатком 2 до Постанови;

25 % суми нарахованої орендної плати для орендарів за переліком згідно з додатком 3 до Постанови.

Відповідно до п. 2 Постанов орендодавці державного майна повинні забезпечити нарахування орендної плати орендарям згідно з п. 1 Постанови, починаючи з дати встановлення карантину.

Перелік орендарів, які звільняються від орендної плати за користування нерухомим державним майном

Згідно з п. 1 додатку 1 до Постанови звільняються від орендної плати за користування нерухомим державним майном орендарі, які орендують приміщення (в учбових корпусах) закладів освіти і науки державної форми власності з метою розміщення:

  • кафе, кафетеріїв, їдалень, буфетів, які не здійснюють продаж товарів підакцизної групи;

— ксерокопіювальної техніки для надання населенню послуг
із ксерокопіювання документів; торговельних об’єктів з продажу поліграфічної продукції та канцтоварів;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст