Головна Блог Новини Пластикове посвідчення водія для поїздок в ЄС: на нове міняти не потрібно

Пластикове посвідчення водія для поїздок в ЄС: на нове міняти не потрібно

12.11.2017
Переглядів : 2257

Інформацію про водійські права нового “європейського” зразка журналісти... перекрутили

В українському сегменті інтернету активно поширюється інформація для водіїв, що нібито тим, хто збирається їхати в Європу за кермом, до кінця поточного року потрібно замінити права старого зразка на нові — європейського зразка. Це ж саме стосується і національних — пластикових, які з 1 січня 2018 року також вважатимуться недійсними на території ЄС.

Якщо коротко, то про нові права пишуть таке:

1. Щоб отримати права нового європейського зразка, не потрібно заново здавати іспит на водіння та ПДР, лише пройти медогляд;

2. Нові права видаватимуться максимум на 15 років, а для водіїв вантажівок цей термін скоротиться до 5 років;

3. Вартість нових водійських посвідчень буде на кілька відсотків дорожче, ніж нинішні права, що коштують 201 гривню.

Укрінформ спробував розібратися, чи насправді це так? Але як з’ясувалося потім, інформація поширена у ЗМІ про нові водійські права не відповідає дійсності. Власникам національних прав — пластикових, виданих після 2011 року, змінювати нічого не потрібно. Їхні документи вже приведені до міжнародних стандартів. Щодо тих, хто досі користується безстроковими правами - старими радянськими або ламінованими - для виїзду на автомобілі за кордон потрібно оновити права на пластикові, де вказано термін дії.

Користуйтеся консультацією: Отримання та заміна посвідчення водія 2017: процедура і ціна

Нові водійські права: звідки все таки “ростуть вуха”?

У підписаній в 2014 році Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом міститься положення щодо приведення Україною водійського посвідчення у відповідність до стандартів ЄС. А саме — впровадження відповідного закону ЄС — Директиви Ради № 91/439/ЄЕС від 1991 року, модернізованої 2006-го іншою директивою, 2006/126/EC. Вона постановляє, наприклад, що водійські посвідчення для категорії В можуть бути чинними максимум 15 років, для професійних категорій — 5 років. Крім того, передбачається електронний чіп як запобіжник від підробки, а також... йдеться і про необхідність регулярного медогляду.

Владислав Криклій, керівник Головного сервісного центру МВС України

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст