Головна Блог Новини Після 5,5 років переслідувань виправданому присудили 376 тис. грн компенсації

Після 5,5 років переслідувань виправданому присудили 376 тис. грн компенсації

06.11.2019
Переглядів : 1917

Дніпровський апеляційний суд ухвалив стягнути з державного бюджету 376 тис. грн моральної шкоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 22 жовтня.

Чоловік затримали у 2011 році за підозрою в нападі з метою заволодіння чужим майном (розбій), поєднаному із насильством, за попередньою змовою групою осіб, проникненням в сховище і заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, від яких людина померла. Також йшлося про незаконне заволодіння автомобілем і маскування його незаконного походження шляхом підробки номера та незаконне носіння вогнепальної зброї.

У 2016 році обвинуваченого повністю виправдали за недоведеністю. У 2017 апеляційний суд залишив вирок без змін. У 2018 році рішення підтвердив Верховний суд.

За час перебування під вартою в чоловіка померла мати та в боях за Іловайськ загинув єдиний син. Вилучена в нього машина зруйнувалась на штрафмайданчику. Тому суд додатково стягнув 10 тис. грн матеріальної шкоди.

Суд обрахував відшкодування моральної шкоди, виходячи з одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом.

Згадайте новину: Вибух під Радою: утримувані чотири роки в СІЗО без вироку оскаржують свій арешт

Позивач перебував під вартою в умовах слідчого ізолятора 3 роки 138 днів, пізніше запобіжний захід було змінено на домашній арешт.

Всього чоловік перебував під слідством і судом 65 місяців 37 днів. Тому розмір компенсації мав становити 276 тис. грн.

Але суд зважив на те, що правоохоронні органи фактично знищили репутацію позивача в селищі де він мешкав до затримання і наразі змушений там проживати після звільнення. Як син і як батько він не зміг попрощатися зі своїми померлими матір’ю та єдиним сином, які так і не встигли дізнатися за життя про його невинуватість та виправдування, не зміг провести їх за всіма християнськими канонами. Тому суд вирішив збільшити розмір морального відшкодування до 376 тис. грн.

Згадайте новину: Через невідкриття ухвали на НСРД чоловіка виправдали від звинувачень, що він пропонував $5 тис прокурору

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст