Головна Блог Новини Пішов з життя Збіґнєв Бжезінський. Головні факти та цитати

Пішов з життя Збіґнєв Бжезінський. Головні факти та цитати

27.05.2017
Переглядів : 1585

«Новий світовий порядок буде будуватися проти Росії, на руїнах Росії»

Американський політолог, вчений та державний діяч Збіґнєв Бжезінський помер на 90 році життя

Свого часу політолог зарахував Україну до геполітичних центрів та закликав нашу країну називати себе «старшим братом» Росії. Щоправда, останнім часом його оцінки та заяви не особливо радували українців. Бжезінський не вірив, що Крим повністю повернеться до Україні, але й Росії він не обіцяв спокійного життя з вкраденим півостровом.

«Главком» зібрав головні віхи життя та найяскравіші цитати вченого, політика та політолога, якого з Україною пов’язувала не лише робота, а й особисте.

Походження

За офіційною біографією, народився в Варшаві у 1928 році в родині дипломата. Батько Тадеуш Бжезінський походив із Золочева, що на Львівщині.

Дитиною Збіґнєв Мешкав у Франції та Німеччині, потім, після призначення батька в 1938 році, переїхав до Канади. Здобув ступінь бакалавра та магістра в Університеті Мак-Ґілла (відповідно в 1949 та 1950 р.), згодом — ступінь доктора філософії в Гарвардському університеті 1953 р. 1958 р. набув громадянства США.

Вспомните новость: Удивительные люди, сумевшие перехитрить смерть

Особисте життя

Мешкав в Вашингтоні, округ Колумбія. Був одружений з відомою скульпторкою, Емілі Бенеш (1932 року народження), вона - внучата племінниця президента Чехословаччини Едварда Бенеша. Мав трьох дітей: синів Яна і Марка, а також дочку Міку. У 2014 році Міка в ефірі шоу Morning Joe на телеканалі MSNBS заявила, що в дитинстві відчувала приниження, коли батько бив її гребінцем і робив це прилюдно, на вулиці.

Політична діяльність

З 1966-го до 1968 року Бжезінський був членом Ради політичного планування (Policy Planning Council) Державного департаменту. На час президентської кампанії 1968 р. очолював Спеціальну комісію Губерта Г. Гемфрі (Hubert H. Humphrey Foreign Policy Task Force).

З 1973 до 1976 року брав участь у заснуванні Тристоронньої комісії разом з Девідом Рокфеллером і став її директором. Тристороння Комісія була групою видатних політичних, бізнесових та академічних діячів зі Сполучених Штатів, Західної Європи та Японії, які зміцнювали стосунки між цими трьома найрозвиненішими регіонами вільного світу. Членом Тристоронньої комісії був і майбутній президент Джиммі Картер. Коли він висунув свою кандидатуру на пост президента у 1976 році, Бжезінський, який критикував зовнішню політику Ніксона — Кіссінджера, став його головним радником з питань зовнішньої політики. Після перемоги 1976 року Картер призначив Бжезинського державним радником з безпеки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст