Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Перше велике інтерв'ю нового керівника САП Олександра Клименка

Перше велике інтерв'ю нового керівника САП Олександра Клименка

14.12.2022
Переглядів : 1708

Для досвідченого детектива, а тепер уже прокурора Олександра Клименка велике інтерв’ю – нова і явно незручна справа. Він тривалий час розслідував кейси, які обговорювала вся країна. Але ніколи не розповідав про це публічно. Тепер зобов’язує нова посада.

Рік тому, у кінці 2021, Клименко виграв конкурс на керівника Антикорупційної прокуратури. Тоді невідомий суспільству детектив НАБУ, який займався, зокрема, гучною справою заступника голови ОП Олега Татарова, вперше був змушений спілкуватись із журналістами.

Попри те, що конкурсна коімісія фактично визначила переможця, вона місяцями не відправляла його кандидатуру на призначення.

Клименко таки очолив САП лише за 7 місяців – вже під час повномасштабної війни, у липні 2022.

За 5 місяців він погодився поспілкуватись з "Українською правдою". Це його перше велике інтерв’ю українським медіа на посаді.

Під час розмови Клименко усіляко уникав політичних тем. Коли ж мова доходила до реформи САП, у його вимові відчувалось полегшення. Він радо говорив про те, як хоче змінити закон, але навідріз відмовлявся коментувати будь-які деталі розслідувань, навіть у загальних рисах, посилаючись на таємницю слідства.

Деякі питання, наприклад, про справу "Приватбанку" та розслідування зарплат у конвертах, УП не стала залишати у фінальній версії, зважаючи, що Клименко не відповів нічого, крім "не можу прокоментувати".

Під кінець інтерв’ю він сказав, що, можливо, САП потрібен навіть такий керівник, якого суспільство взагалі не знатиме. І ця фраза, мабуть, говорить про Клименка найбільше.

Вона ж суттєво відрізняє його від попередника Назара Холодницького. Чи залишиться Клименко таким – покаже час і реалії української влади.

Чи покарає Клименко тих, хто закривав гучні справи?

– Ми з вами спілкувалися на початку цього року, коли ваше призначення ще було під питанням. І ви тоді говорили, що САП потребує аудиту, що потрібно перевіряти провадження, зокрема ті, які були закриті. Що за цей час вдалося аудитувати?

– Я трохи переоцінив свої сили, думаючи, що ми максимально швидко можемо провести цей аудит. Він триває. Приблизно у 90% кримінальних проваджень НАБУ ми вже аудит провели. Але близько 10% – до сих пір триває.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст