Головна Блог Новини Що чекає водіїв після запуску системи автоматичної фіксації порушень ПДР?

Що чекає водіїв після запуску системи автоматичної фіксації порушень ПДР?

06.05.2020
Переглядів : 12317

З 12.03.2020 в Києві у тестовому режимі розпочали роботу 20 спеціальних комплексів КАСКАД (комплексна автоматизована система контролю автомобільних доріг), ще 30 комплексів встановлюються на дорогах державного значення Київської області.

Офіційний запуск системи автоматичної фотовідеофіксації дорожнього руху планувався з 01.05.2020, однак МВС України вирішило відтермінувати повноцінний запуск системи до закінчення «режиму суворого карантину», тобто свою роботу вона розпочне не раніше 12.05.2020.

З початком роботи, в звичайному режимі, система виявлятиме лише одне порушення – перевищення швидкості. У подальшому, за допомогою камер будуть фіксувати проїзд на червоне світло світлофора, виїзд на зустрічну смугу, рух смугою для громадського транспорту, а також інші порушення.

Цікавий факт: лише за 1 годину роботи в тестовому режимі КАСКАДи зафіксували близько 7 тисяч порушників швидкісного режиму, і це тільки по Києву.

Виробник КАСКАДів заявляє, що комплекси здатні безпомилково визначати швидкість пересування автомобіля, однак до встановлених законом норм поліцейські додають ще 3 км/год (в якості похибки), тому порушником буде вважатися водій, що проїхав повз камери зі швидкістю вище 73 км/год.

Згадайте новину: Штрафных баллов за нарушения ПДД больше не будет – водителей оставили без чувства безнаказанности

Відповідальність за перевищення встановлених обмежень швидкості руху передбачена ст. 122 КУпАП.

Так, перевищення швидкості більш як на 20 км/год обійдеться водію в 255 грн, більш як на 50 км/год – в 510 грн.

Адміністративну відповідальність за перевищення швидкості, що зафіксована в автоматичному режимі, несе:

  • фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб (власник авто)
  • належний користувач відповідного транспортного засобу, якщо відповідні дані внесено в Єдиний державний реєстр транспортних засобів.

У разі якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України («євробляхи») до адміністративної відповідальності притягається особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

Як бути, якщо за кермом був не власник авто, а інша особа?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст