Головна Блог Новини Оплата за стажування включається до оподаткованого доходу адвоката — роз”яснення ДФС

Оплата за стажування включається до оподаткованого доходу адвоката — роз”яснення ДФС

05.05.2017
Переглядів : 2920

Державна фіскальна служба роз”яснила порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу у вигляді внеску, сплачений стажером на користь керівника стажування – адвоката.

Відповідний лист ДФС від 26.04.2017 № 9031/6/99-99-13-02-03-15 опублікований на сайті відомства 3 травня.

ДФС вважає, що дохід у вигляді внеску на стажування, сплаченого стажистом на користь керівника стажування – адвоката у розмірі 70 відс. внеску, пов’язаний із здійсненням цим адвокатом незалежної професійної діяльності. Відтак, сума такого доходу включається до оподатковуваного доходу адвоката.

ТЕМА: ДФС: ФОП не може здійснювати адвокатську діяльність, а щодо доходів отриманих від адвокатської діяльності спрощена система оподаткування не застосовується (від 21.03.2017 № 3782/К/99-99-13-02-03-14)

При цьому суму коштів, яку фактично використано виключно для забезпечення проходження стажування та компенсації витрат зазначеного керівника стажування – адвоката, може бути включено до витрат цього адвоката (у межах, що не перевищують 70 відс. внеску), за умови їх документального підтвердження.

Лист ДФС від 26.04.2017 № 9031/6/99-99-13-02-03-15

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (у редакції, яка діяла до 01.04.2017, далі – Кодекс), розглянула лист щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу у вигляді внеску, сплачений стажером на користь керівника стажування – адвоката і в межах компетенції повідомляє.

Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні регулюється Законом України від 05 липня
2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», відповідно до п. 4 ст. 10 якого порядок проходження стажування, програма та методика оцінювання стажування, розмір внеску на проходження стажування та порядок його сплати затверджуються Радою адвокатів України.

Розмір внеску на проходження стажування визначається з урахуванням потреби покриття витрат на забезпечення діяльності ради адвокатів регіону, Ради адвокатів України та витрат керівника стажування, пов'язаних з таким стажуванням, і не може перевищувати трьох мінімальних заробітних плат станом на день подання особою заяви про призначення стажування.

При цьому внесок розподіляється таким чином:

70 відсотків внеску сплачується стажистом безпосередньо на користь керівника стажування та використовується виключно для забезпечення проходження стажування та компенсації витрат такого керівника;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст