Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Оновлені дані у ЦНАПі та в ТЦК – це рівнозначні документи

Оновлені дані у ЦНАПі та в ТЦК – це рівнозначні документи

03.06.2024
Переглядів : 3212

Як проходить оновлення даних в ЦНАПах, коли дітям треба оформити паспорт і які послуги стане простіше отримати ветеранам у інтерв'ю для РБК-Україна.

З 18 травня 2024 року центри надання адміністративних послуг по всій Україні розпочали приймати військовозобовʼязаних, які мають оновити свої дані. Це вимога закону про мобілізацію. Великих черг до ЦНАПів для оновлення поки даних немає. Частина людей вирішила зробити це через мобільний додаток Резерв+.

Втім, в ЦНАПах під час війни продовжують надавати майже 450 видів послуг: від оформлення паспортів і допомоги при народженні дитини до комплексу послуг ветеранам, які за допомогою ЦНАПів можна зробити за однією заявою. Зараз учасник бойових дій може отримати 38 видів послуг, але за спрощеною процедурою для цього не треба подавати 38 комплектів документів.

Директор департаменту надання адміністративних послуг КМДА Наталія Шамрай розповіла РБК-Україна, як українці оновлюють облікові дані через ЦНАПи, коли треба звертатися до ТЦК і як простіше отримати комплекс пільг тим, хто пройшов війну.

– З 18 травня військовозобов'язані мають оновити свої дані в ТЦК, додатку Резерв+ або в центрах надання адміністративних послуг. Як цей процес відбувається в ЦНАПах?

– Прийом адміністратором ЦНАПу триває 7-10 хвилин, далі ще доведеться почекати певний час, поки дані оновляться. Після цього людина отримує витяг про оновлення даних. В залежності від технічної спроможності системи, чекати доведеться від 10 хвилин до кількох годин.

Якщо витяг не сформувався відразу, ми видаємо людині опис прийнятих документів. Це є підтвердженням того, що людина прийшла до ЦНАПу, зробила заявку на оновлення даних і чекає на результат. Навіть якщо самого витягу ще немає. А коли все готово, в смс-повідомленні приходить сповіщення, і роздрукований адміністратором з проставленим печаткою та підписом витяг можна забирати.

В перший день роботи зранку все йшло швидко. Першому чоловіку, який прийшов оновити дані о 9 ранку, о 9.20 вже видали витяг. Він сам не очікував, думав треба буде приходити окремо. Але йому прийшло повідомлення, і він повернувся забрати документи.

Але хочу звернути увагу, що в оновленні даних в деяких випадках можуть бути відмови. ЦНАПи не мають повноважень та можливостей змінювати дані системи. У випадках відмов людині треба йти до ТЦК і СП. Тому що це єдиний орган, який приймає рішення з цієї теми.

– Скільки людей оновило дані через ЦНАПи станом на зараз?

– Маємо актуальні дані по столиці. Станом на 27 травня 6 804 людини оновили свої облікові дані в Києві саме через ЦНАП (в мобільному додатку Резерв+ – більше 1 мільйона людей – ред.).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст