Головна Блог Новини Олександр Чалий пояснив, як Росія буде гарантом безпеки для України

Олександр Чалий пояснив, як Росія буде гарантом безпеки для України

29.03.2022
Переглядів : 3245

Представник української делегації на переговорах з РФ Олександр Чалий заявив, що Росія має підписатися під гарантіями безпеки для України.

Джерело: Чалий інтерв’ю українським телеканалам

Пряма мова: "Серед країн-гарантів (для безпеки України - ред.) Росія буде на рівні зі всіма іншими (не в особливому статусі). Як би це не звучало - це буде інша країна. З точки зору міжнародного права, суті юридичної угоди про гарантії безпеки України, вона буде однією із країн гарантів.

І найголовніше, що нам вдалося досягти, що Росія при реалізації статті, яка дозволяє іншим країнам-гарантам дозволяє іншим країнам-гарантам застосувати і надати нам збройні сили для захисту нашої безпеки - Росія погодилася, що права вето вона у цьому мати не буде".

Деталі: За його словами, у такому разі, у разі загрози для України, країни-гаранти можуть не радитися з РФ про надання Україні Збройних сил чи закриття неба: "Росія уже дасть на це попередню згоду".

Пряма мова: "Для нас ключове слово - це гарантії безпеки України, які ми можемо отримати в рамках дипломатичного врегулювання наслідків російської агресії і відновлення територіальної цілісності та безпеки України...

Зараз ми домагаємося, щоб ці гарантії мали чітку юридичну форму і носили дуже конкретний характер. Ці гарантії, фактично, аналог 5 статті НАТО.

Ми домагаємося досягти такого, що якщо у майбутньому Україна стане об'єктом агресії чи військового нападу, чи військової спецоперації, то Україна буде мати змогу за 3 дні провести термінові консультації, якщо у рамках цих консультацій не буде знайдено дипломатичного рішення, то країни-гаранти будуть мати зобов'язані допомогти Україні всіма можливими засобами. Включно з закриттям неба, з наданням озброєння, и допомогою їхніми Збройними силами. Фактично, це дає нам можливість отримати такі ж гарантії безпеки, якби ми вступили в НАТО.

Ми шукаємо ту форму, щоб ми реалізували мрію - мати гарантії, які мають країни-НАТО, але ці гарантії були б отримані через домовленість по лінії НАТО-Україна-РФ".

Деталі: За його словами, на зустрічі Україна чітко пояснила, що ці гарантії мають бути у чіткій юридичній формі, носити зобов'язуючий характер і повинні бути ратифіковані парламентами країн-гарантів, бо Україна має сумний досвід Будапештського меморандуму.

Чалий додав, що Україна намагається знайти для себе формат "вступу в НАТО" без фактичного вступу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст