Головна Блог Новини Обмеження і обов'язки: що передбачає новий закон про мобілізацію

Обмеження і обов'язки: що передбачає новий закон про мобілізацію

16.04.2024
Переглядів : 2186

В Україні знизили призовний вік до 25 років. Громадян України, які ухиляються від мобілізації, чекають додаткові обмеження.

Як йдеться у законі №10449, який набуде чинності через місяць із дня, наступного після його опублікування, мобілізація відтепер відбуватиметься мобілізація з 25 років. Граничний вік, як і раніше, становите 60 років.

Мобілізація по-новому для військовозобов’язаних

Впродовж 60 днів після набрання чинності законом військовозобов’язані повинні уточнити свої облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет призовника або у ТЦК.

Крім того, усі громадяни України віком від 18 до 60 років повинні мати з собою військово-обліковий документ, а також зобов'язані пред’являти його на вимогу представників ТЦК, поліції або Державної прикордонної служби.

Запроваджується також Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста. Втім, він буде правом, а не обов’язком, отже покарання за його відсутність не буде.

Неявка за повісткою в ТЦК

Закон вважає поважними причинами для неявки у ТЦК після отримання повістки:

  • стихійні лиха;
  • хворобу;
  • дії країни-агресора;
  • смерть близького родича або близького родича (дружини/чоловіка).

Про причини неприбуття військовозобо'язаний повинен повідомити ТЦК протягом трьох днів.

Строкова служба скасовується

Новий закон скасовує строкову службу та започатковує базову загальновійськову підготовку, зокрема у ВНЗ. Під час воєнного стану вона триватиме до трьох місяців, у мирний час – до п’яти.

Без проходження базової військової підготовки людина не зможе отримати посаду у держорганах. Втім, існує виняток, якщо військовозобовʼязаного визнали непридатним до служби.

"Обмежено придатні" - що потрібно знати

Українці зі статусом "обмежено придатний" повинні протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності закону повторно пройти медичне обстеження.

Обмеження для ухилянтів

Ухилянтів чекають обмеження в праві керування транспортним засобом. До другого читання депутати прибрали обмеження щодо виїзду за кордон (це вже регулюється законодавством) та блокування рахунків.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст