Головна Блог Новини Новий закон про ЖКГ: Що чекає українців вже у травні

Новий закон про ЖКГ: Що чекає українців вже у травні

29.04.2019
Автор:
Переглядів : 5199

Документ спонукає жителів укладати самостійно договори із постачальниками.

Кінець вічному протистоянню комунальників і громадян має покласти закон про ЖКГ. Його ухвалили ще наприкінці 2017. Але найбільш революційні зміни стають чинними за кілька днів: від 1 травня.

У новому законі про ЖКГ чітко прописані правила гри. І їх треба знати. Бо від 1 травня українці можуть зіштовхнутися з такими новаціями, як-от пеня, штрафи, перевірки і навіть відключення.

Якщо у Вашому будинку є ОСББ чи управитель, грати за правилами легше. Договір із постачальником послуг від імені всіх мешканців укладає він. Або ж разом із сусідами ви вибираєте компанію і підписуєте колективний договір. І в цих відносинах з’являється чіткий поділ на "наше" і "не наше".

Труби в будинку – ваша відповідальність. За дірки і латання цих труб платите ви. За все, що витече з них по дорозі до вашої квартири, теж. А ось комунікації, прокладені до будинку, обслуговують комунальники власним коштом.

З індивідуальним споживачем усе інакше. Кожен власник квартири окремо укладає договір із водо-газо-електропостачальником. І якщо ви з сусідами домовитесь: за всі труби аж до крана у вашій квартирі – відповідатиме постачальник. І тут є кілька неприємних сюрпризів.

Боржники, нарікайте на себе, каже закон. Усі, хто, починаючи від 20 травня, не встигне заплатити за комуналку, будуть отримувати пеню. 0,01 % від суми боргу за кожен день прострочки.

Тобто, якщо у платіжці за комуналку у вас 1000 гривень, то за місяць прострочки ви отримаєте символічну, порівняно з європейськими штрафами, пеню - 3 гривні.

Але враховуючи, що борг українців за комуналку станом на лютий – 69 мільярдів гривень, можна собі уявити, як ця сума збільшиться, якщо з кожного ще по кілька гривень зібрати.

Уникнути пені можна, якщо доведете, що зарплату затримують чи держава невчасно видала субсидію.

Вам знайома ситуація, коли кілька родин у будинку злісно не платять за комуналку місяцями, а то й роками? Усе, що їм загрожувало, це позов до суду, куди вони звісно могли і не прийти. Ця практика і зараз лишається.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст