Головна Блог Новини Новий голова ВС Кравченко, ще у 2003 році відпустив вбивцю Георгія Гонгадзе генерала Пукача

Новий голова ВС Кравченко, ще у 2003 році відпустив вбивцю Георгія Гонгадзе генерала Пукача

29.05.2023
Переглядів : 1576

Прогноз про обрання виявився пророчим - головою пленум ВС обрав саме Станіслава Кравченка - поважного 56-річного суддю з багаторічним стажем роботи в системі. За нього проголосували 108 суддів із 148 присутніх.

Проти його кандидатури практично одностайно виступили експерти та активісти, які займаються судовою реформою.

Нового голову обирали похапцем після того, як понад тиждень тому його попередник Всеволод Князєв, за твердженням НАБУ, "погорів" на хабарі у 2,7 млн доларів. Суд арештував Князєва із можливою заставою в 107 млн гривень, а сам Верховний суд звільнив його з посади. Князєв свою вину заперечив.

"Чорний день Верховного суду", - так емоційно оцінили затримання Князєва на хабарі у самому ВС тиждень тому. Але активісти наполягають, що судді не зробили висновків і своїм швидким вибором нового голови зробили суду ще гірше.

Вони мають багато зауважень до Станіслава Кравченка, який очолив головний судовий орган України.

"У нас немає квітів для вас, є лише батіг ганяти поганців судової влади і забезпечити незалежність Верховного суду і судової системи", - заявив Кравченку після обрання головуючий на виборах Дмитро Луспеник.

"Зобов'язуюсь працювати чесно і сумлінно, робити все для належної роботи Верховного суду на високому рівні", - відповів сам Кравченко.

Вспомните новость: Убийце Гонгадзе Пукачу пересчитали тюремный срок

У чому претензії й що відомо про Кравченка

За день до обрання голови Верховного суду експерти забили на сполох. Вони повідомили, що у суді вже нібито є домовленість обрати саме Станіслава Кравченка.

Активісти з профільних організацій, які займались відбором суддів на прозорих конкурсах, повідомили про недоброчесність Кравченка.

Представник фундації Dejure Михайло Жернаков нагадав, що під час обрання Кравченка до Верховного суду в 2017 році про нього був негативний висновок щодо доброчесності. За його словами, Кравченко ухвалював рішення з порушеннями, що визнав Європейський суд з прав людини, але він "збрехав про це в декларації доброчесності". Також він не декларував усе своє майно.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст