Головна Блог Новини Нове законодавство, щодо отримання та використання технічного паспорта будівництва

Нове законодавство, щодо отримання та використання технічного паспорта будівництва

03.02.2022
Переглядів : 6424

Технічний паспорт будівництва – це один з найважливіших документів для прийняття нерухомості в експлуатацію та реєстрації права власності на нього. Тому зміна законодавства, щодо отримання та використання даного документа є суттєва й про них повинен знати кожен.

У зв’язку зі створенням державним підприємством «Дія» Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (далі – ЄДЕССБ) виникла необхідність врегулювати дію даної системи та змінити стале законодавство в будівництві на підставі постанови Кабінету міністрів України № 681 від 23.06.2021 «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», що змінила питання щодо технічного паспорта та інвентаризаційної справи.

Користуйтеся консультацією: Технічний паспорт на нерухомість очима адвоката

Реєстрація технічного паспорта

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.06.2021 № 681 «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», з 01 серпня 2021 року, дані про проведену технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна обов’язково вносяться суб’єктом проведення технічної інвентаризації до ЄДЕСББ. Також вище вказана дія узгоджується зі статтею 39-3 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Тому інвентаризатор, котрий виготовлює вам технічний паспорт обов’язково його має зареєструвати в ЄДЕСББ та вести інвентаризаційну справу в даній електронній системі.

Також зміни, щодо реєстрації даного документа торкнулися не тільки інвентаризаторів, а й замовників котрі хочуть виготовити технічний паспорт. Цей документ зараз може виготовляти лише інвентаризатор чи підприємство, котре занесене до Реєстру технічних інвентаризаторів, що знаходиться за посиланням: https://e-construction.gov.ua/tech_inventory/order=org_name Якщо ви хочете детальніше дізнатися про ЄДЕСББ та її реєстри рекомендую вам завітати до мого телеграм каналу за посиланням: https://t.me/stroitelstvoadvocat

ВІДЕО: Технический паспорт объекта недвижимости | ответы на вопросы от адвоката Васильева Павла Сергеевича

Зміст створеного технічного паспорта

У зв’язку зі зміною законодавства змінився вид та структура технічного паспорта нерухомості. Раніше в технічному паспорті зазначалася лише така інформація, як:

  • місцезнаходження (адреса) об’єкта;
  • склад;
  • технічні характеристики;
  • план та опис об'єкта;
  • ім'я/найменування власника/замовника;
  • відомості щодо права власності на об'єкт нерухомого майна;
  • відомості щодо суб'єкта господарювання, який виготовив технічний паспорт.

Зараз крім вище перерахованих відомостей повинен бути зазначений QR-код, який буде вести вас на відповідну вебсторінку даного технічного паспорта в ЄДЕССБ. QR-код повинен зазначатися на технічних паспортах вже з 01 серпня 2021, якщо його не має, то це свідчить, що ви не отримали даний документ від інвентаризатора та його не має в електронній системі будівництва. Якщо ви не знаєте, як перевірити чи ваш технічний паспорт справжній ви зможете звернутися до мене за допомогою номерів телефону: 0952353110 чи 0964766666 або написавши мені особисте повідомлення в телеграм за посиланням: https://t.me/vasiliev_advocat

Відео: Ошибки в технической документации как основание для отмены через суд перехода права собственности

Використання технічного паспорта

Кожен документ виконується для якоїсь цілі, а технічний паспорт використовується для отримання документації про введення нерухомості в експлуатацію та реєстрації права власності на нерухомість. Для того, щоб використати його він має бути занесений до ЄДЕССБ та бути чинним. А основна ціль всього будівництва збудувати та зареєструвати право власності на нерухомість, а це не можливо буде зробити, якщо технічний паспорт не зареєстрований відповідно до чинного законодавства.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст