Головна Блог Новини Нова методика визначення нормативної грошової оцінки земель – рішення Уряду

Нова методика визначення нормативної грошової оцінки земель – рішення Уряду

04.11.2021
Переглядів : 7328

Кабінет міністрів затвердив єдину уніфіковану Методику розрахунку нормативної грошової оцінки (НГО) земельних ділянок усіх форм власності.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко назвав це історичною подією: «Вперше за 30 років в нашій державі функціонуватиме уніфікована методика затвердження нормативної грошової оцінки (НГО) землі».

З 90-х років ми мали 3 види нормативної грошової оцінки земель: населених пунктів, сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення. Затверджена нова методика розрахунку НГО має ті самі підходи до оцінки земель, що і її три попередники. Єдине, що зазнає змін – це формула розрахунку, вона буде одна. До цієї формули будуть входити усі коефіцієнти та показники із трьох попередніх методик.

Ідея уніфікації методики розрахунку НГО полягає у тому, щоб ОТГ не доводилось розробляти декілька документацій, в яких би оцінювались всі землі в межах громади. Тепер оцінка орієнтована на територію громади, а не на територію району і затверджуватиме її громада, а не райдержадміністрація. Розроблятиметься одна землеоціночна документація і така оцінка буде одразу на всю територію громади, а не на окремі «клаптики». Такого роду «повномасштабність» проведення НГО дозволить ефективно та без зайвого клопоту провести загальну НГО земель в межах відповідної ОТГ. Окрім цього, результати оцінки одразу по всій громаді вводитимуть до Державного земельного кадастру. Із внесенням результатів оцінки до ДЗК, кожен власник чи землекористувач зможе через програмне забезпечення ДЗК отримати витяг про НГО онлайн.

Проблема існування різних методик розрахунку НГО полягала в тому, що однакові за розміром земельні ділянки в межах однієї громади можуть мати різну вартість. Із введенням єдиної для всіх земель методики, такі розбіжності у вартості ідентичних земельних ділянок повинні зникнути.

Згадайте новину: Витяг з містобудівної документації дозволить змінювати цільове призначення землі самостійно

Що передбачає нова Методика?

Методикою передбачені коефіцієнти, що характеризують регіональні та зональні фактори місце розташування земельної ділянки, місце розташування земельної ділянки, особливості використання земельної ділянки за основним цільовим призначенням, належність земельної ділянки до певної категорії земель.

«Іншими словами: те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об'єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місце розташування, – це все впливатиме на кінцевий розмір НГО», – пояснює Роман Лещенко.

Згадайте новину: Без черг та довідок - запускається єдиний соціальний реєстр (ЄСР)

Як визначатиметься НГО за новою Методикою?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст