Головна Блог Новини Невероятный рост украинской экономики на 4,6%. "Просто перестали воровать", аномалия или норма?

Невероятный рост украинской экономики на 4,6%. "Просто перестали воровать", аномалия или норма?

26.08.2019
Переглядів : 1829

ВВП Украины показал очень высокий результат во втором квартале 2019 года. Почему так случилось, причем здесь Зеленский и Порошенко, и как это скажется на жизни украинцев, в материале epravda.com.ua

Що сталося?

Зростання валового внутрішнього продукту України у другому кварталі 2019 року становило рекордні для останніх років 4,6%.

Це стало великою несподіванкою для більшості економістів. Ніхто не очікував такого зростання.

У своєму інфляційному звіті за липень Національний банк озвучив очікування на рівні 3%, а аналітики Bloomberg за день до появи реальних цифр прогнозували 2,7%.

Кілька днів ця новина була однією з найбільш обговорюваних. Думок було багато: від гучних оптимістичних заяв про те, що Україна уже здатна повторити економічний успіх Польщі до "нам до результатів 2013 року, як до космосу".

Не обійшлося і без конспірології та звинувачень попередників. Мовляв, "перестали красти — от і результат". Наприклад, відомий бізнесмен і власник горілчаного бізнесу Євген Черняк написав у Facebook таке.

"4,6% зростання економіки України. Неймовірно. Просто перестали красти в перехідному періоді. Це ціна попередніх реформаторів, патріотів, мародерів і будівельників хуперлоопов! Головна реформа — не красти!".

Хто з них має рацію, завдяки чому насправді виріс ВВП, як це може позначитися на житті українців і що чекає країну на фоні очікувань чергової кризи?

ЕП зібрала основні питання на цю тему й адресувала їх виконавчому директору Центру економічної стратегії Глібу Вишлінському. Його відповіді — нижче.

Вспомните новость: Игорь Мазепа: Грозит ли мировой экономике новый глобальный кризис?

А завдяки чому виріс ВВП?

У другому кварталі зростання прискорилося відразу в кількох секторах. Це, як мінімум, промисловість, роздрібна торгівля та сільське господарство, де збирання врожаю почалося раніше, ніж у 2018 році.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст