Головна Блог Новини Найпотужніші, проте недостатні: який ефект матимуть нові нафтові санкції ЄС

Найпотужніші, проте недостатні: який ефект матимуть нові нафтові санкції ЄС

07.12.2022
Переглядів : 1190

З початку російського вторгнення до України західні країни намагаються за допомогою санкцій обмежити експортні доходи РФ і водночас мінімізувати негативний вплив від цих санкцій на світові ринки та свої економіки.

Явна протилежність цих цілей, геополітичні складнощі і велика частка РФ у глобальній пропозиції енергоносіїв досі не дозволили Заходу досягти на цьому фронті якихось значних успіхів.

Втім Захід продовжує втілювати цю політику: черговим етапом фінансового обмеження Росії стало введення цінової стелі на російську нафту. Цей крок має посилити ефект від раніше введеної заборони на експорт нафти та нафтопродуктів до ЄС.

Проте, залишається відкритим питання - наскільки потужним стане цей "подвійний" удар по російській економіці?

Згадайте новину: Ціни на російську нафту обмежують, але не можуть визначити рівень. Що відбувається?

Подвійний удар по російській нафті

Від 5 грудня набрала чинності нафтова частина шостого пакета санкцій, згідно з якою забороняється морський імпорт російської нафти до ЄС.

Тимчасовим винятком є Болгарія – вона може продовжувати такий імпорт до кінця 2024 року.

Також компаніям країн G7, ЄС і Австралії забороняється надавати посередницькі послуги пов’язані з постачанням російської нафти до будь-якої країни світу, включаючи перевезення і страхування. Проте якщо ціна нафти не перевищує $60 за барель, доступ до послуг залишається відкритим – і це вже умова восьмого санкційного пакета, який був погоджений минулого тижня.

Восьмий пакет також передбачає коригувальний механізм, який можуть застосувати для утримання стелі на рівні 5% нижче ринкової ціни.

Вочевидь, нинішня стеля у $60 – це не той рівень, здатний заподіяти відчутної шкоди російській економіці.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст