Головна Блог Новини Надсилання електронних повідомлень та рішень зменшить витрати, але може призвести до численних зловживань

Надсилання електронних повідомлень та рішень зменшить витрати, але може призвести до численних зловживань

08.12.2020
Автор:
Переглядів : 1599

У ВР зареєстрований проект змін до процесуальних кодексів (№4360), який передбачає, що на електронну пошту відправлятимуть не тільки повістки, а й копії судових рішень. Чи дійсно таке нововведення пришвидшить судовий розгляд і які ризики це може мати для сторін? (Джерело: ЗіБ)

Менше грошей та контактів

Процесуальне законодавство в Україні — галузь в юриспруденції, що найбільш динамічно змінюється. Постійні зміни зумовлюють активні дискусії у професійній спільноті й мають визначальне значення для забезпечення й реалізації прав, свобод і законних інтересів громадян і підприємств. Від самого початку запровадження карантинних заходів судді, юристи та громадяни мали нагоду відчути певні зміни та переконатись в ефективності або недоцільності деяких з них.

Зміни до процесуальних кодексів, передбачені проектом №4360, згідно з пояснювальною запискою мають на меті пришвидшити документообіг між судом та учасниками справи шляхом направлення судової кореспонденції через електронну пошту в порядку господарського, цивільного та адміністративного процесу. Прийняття вказаного проекту також покликане зменшити фінансове навантаження на суди.

Нині деякі суди через недофінансування припинили направлення сторонам судових повісток та

відповідних рішень, тому інколи це призводить до формального зупинення судового процесу.

Питання належного повідомлення учасників справи нерідко є предметом розгляду судів апеляційної та касаційної інстанцій і стає підставою для скасування судових рішень. Водночас прийняття вказаного проекту зумовлене ситуацією, що склалась у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. Адже надсилання документів в електронному вигляді мінімізує можливий контакт між учасниками справи, співробітниками суду та пошти. Отже, якщо давати оцінку можливим нововведенням, то, безперечно, імплементація таких змін може пришвидшити судовий процес і сприятиме запобіганню вірусних хвороб.

Згадайте новину: Електронний суд працює! Хай живе ЄСІТС!

Лазівки для рейдерів

Новелою проекту є запровадження категорії «електронна адреса», тобто без прив’язки до поняття «офіційна електронна адреса». У той же час це поняття залишається недостатньо врегульованим. Можливо, запропоновані зміни були б більш гармонійними та викликали менше питань, якби законодавець чітко визначив, за якими критеріями суд може визнати електронну адресу того чи іншого учасника провадження офіційною.

Як негативний аспект запропонованих змін можна розглянути таку ситуацію. На тлі проблеми рейдерських захоплень та протиправних посягань на майно громадян прийняття такого закону може спростити зацікавленим особам отримання бажаного для них результату внаслідок спрощення порядку набрання законної сили відповідним судовим рішенням.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст