Головна Блог Новини Міняти старий паспорт на нову пластикову ID-картку не потрібно

Міняти старий паспорт на нову пластикову ID-картку не потрібно

23.12.2017
Переглядів : 1576

В українському сегменті інтернету активно поширюється інформація, що нібито всі громадяни повинні замінити внутрішні паспорти старого типу (паперові книжечки) на нові пластикові ID-картки до 2020 року, інакше – не видаватимуть довідки, приміром, про склад сім’ї, а банки взагалі відмовлятимуть в обслуговуванні... Крім того, людей закликають терміново ставати в чергу, тому що “буде як з закордонними паспортами”.

Традиційно найактивніше обговорюють цю новину саме у Фейсбуці, де її вже встигли тільки “репостнути” більше 1000 разів, не кажучи вже про обвал коментарів: “О Боже, вже завтра йду замінювати... Хто знає - підкажіть вартість оформлення?”, “Чому всі дуже чемно про це мовчать: і на державному, і на місцевому рівнях, і у ЗМІ?”, “Панове, хто може про ID-картку проконсультувати? Обіцяють черги?»…

Укрінформ спробував розібратися, чи справді це так?

Згадайте новину: Паспорт стає обов'язковим для українця з 14 років

Нотаріус з Дрогобича

Ми відшукали автора зазначеного допису – це приватний нотаріус з міста Дрогобич (Львівська область) Олена Куртяк. На її власному сайті notarius.inf.ua, в розділі “контакти”, є мобільний і стаціонарні номери.

Телефонуємо пані Куртяк:

- Доброго дня! Вас турбує журналіст Укрінформу. У Фейсбуці наткнулися на доволі цікавий допис про обов’язкову заміну паспорта-книжечки на пластиковий, який масово поширюють від вашого імені. Прокоментуєте?

- Роз’яснюю... Якщо коротко, то паспорти-книжечки, видані до набуття чинності законів №5492 і №1474, діють безстроково (до смерті власника) і не підлягають обов'язковій заміні, за винятком втрати або пошкодження. Тут все просто: міняти старий паспорт чи не міняти – це право людини, примушувати ніхто не має права. Але є одне «але». Зараз пенсіонери отримують пенсію у поштових відділеннях за посвідченням або за “паперовим” паспортом. Але вже в 2020 році система зміниться. По-перше, пенсію виплачуватимуть не на пошті, а виключно в банках. По-друге, банки перейдуть на систему ідентифікації клієнтів за допомогою електронних ID-карток, а відтак, якщо громадяни не замінять до вказаного часу внутрішній паперовий паспорт на пластиковий, то існує висока ймовірність того, що їм просто відмовлятимуть в обслуговуванні. Тобто, без пластикового паспорта вони не зможуть отримувати пенсії, зарплати, соцвиплати, оформлювати споживчі кредити тощо...” - переконує п. Куртяк.

Вспомните новость: Новые ID-паспорта украинцев: все, что надо о них знать

У Державній міграційній службі запевняють: власникам старих паспортів ніхто не відмовлятиме

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст