Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Міністр юстиції Денис Малюська: ставити під сумнів легітимність Зеленського зараз - величезна помилка

Міністр юстиції Денис Малюська: ставити під сумнів легітимність Зеленського зараз - величезна помилка

13.05.2024
Переглядів : 1135

Міністр юстиції Денис Малюська - рекордсмен. Він єдиний, хто зберіг свою посаду з найпершого складу урядів часів президента Володимира Зеленського.

З того складу урядовців залишаються ще Михайло Федоров і Дмитро Кулеба, але зараз вони обіймають інші посади, ніж тоді.

Наприкінці серпня 2024 року буде рівно п'ять років як Малюська завідує в Україні міжнародними судами, пенітенціарною системою, держреєстрами, реєстраційною, виконавчою службою та іншими питаннями юстиції.

Політичні оглядачі не відносять очільника міністерства юстиції до якоїсь конкретної групи впливу, а сам Денис Малюська встиг за час роботи зарекомендувати себе більше як екстравагантний чиновник зі специфічним почуттям гумору, ніж як політичний інтриган.

В інтерв'ю ВВС Україна він, однак, змушений був відповідати на серйозні питання, які турбують державу. Зокрема, про законність масової мобілізації громадян, залучення засуджених до армії і легітимність президента Володимира Зеленського після 21 травня, коли спливає 5-річний термін його повноважень.

Чи втратить легітимність Зеленський

ВВС: Що в юридичному плані для України значить те, що Росія оголосила у розшук чинного президента Зеленського?

Денис Малюська: У розшук (оголосили) не лише Володимира Олександровича, а ще ряд топ-чиновників. І для усіх них означає, що подорожі будь-які – ділові чи не ділові – в майбутньому в країни, які, скажімо так, не є прозахідними чи не є активними союзниками України, стають трохи ризикованішими.

Через механізми взаємної правової допомоги, запитів, можливі проблеми, затримання – процедурні, бюрократичні складнощі. Не для чинного президента – тобто Володимир Олександрович може вільно подорожувати, у нього є імунітет як у глави держави, безумовно. Але посада теж не є вічна. Тому Росія теоретично може створювати проблеми за кордоном в країнах лояльних до неї. Я сумніваюсь, що ці пошукові запити потраплять в базу Інтерполу і що Інтерпол буде сприяти – це майже неймовірний сценарій.

Однак навіть іноді той самий Інтерпол пропускав якимись чином – бо це теж велика бюрократична машина – наших, наприклад, колишніх АТОшників, яких десь відловлювали в країнах Європи. Відповідно, це трішки попсує життя чи обмежить коло подорожей, безпроблемних подорожей для тих, хто був оголошений у розшук…

У нас серйозніші інструменти – того ж самого Путіна розшукує Міжнародний кримінальний суд. Це набагато більш серйозно, ніж те, що зробила Росія через свої національні розслідування.

ВВС: Ще одна тема, яку часто підіймає Росія, але й не тільки вона, стосується юридичних аспектів, пов'язаних з чинним президентом України. Це, начебто, втрата його легітимності після 21 травня, коли закінчується його п'ятирічний строк повноважень. Чи це правда?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст