Головна Блог Новини Мінфін запропонував ввести принцип винної відповідальності платників податків

Мінфін запропонував ввести принцип винної відповідальності платників податків

29.11.2017
Переглядів : 1112

Міністерство фінансів України пропонує "осучаснити" відповідальність за податкові порушення, зокрема, шляхом запровадження принципу винної відповідальності платників податків.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінфіну.

Користуйтеся консультацією: Податки, які необхідно сплачуються при отриманні спадщини та подарунку

Зокрема, відомство спільно з експертами інтерактивної податкової платформи TaxLink розробили проект змін до Податкового кодексу щодо удосконалення системи притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства.

Метою законопроекту є реформування і осучаснення відповідальності за податкові правопорушення.

Першочергово документом пропонуються більш ефективні механізми врегулювання таких суперечок для платників податків у випадках, коли порушення податкового законодавства сталося не з їх вини.

Серед іншого, законопроектом поряд з формальними складами правопорушень пропонується введення принципу винної відповідальності платників податків, яка властива всім галузям української системи права, на противагу існуючій відповідальності платника без провини.

Зокрема, платник податків буде вважатися винним у вчиненні податкового правопорушення, якщо буде встановлено, що він мав можливість для дотримання правил і норм, за порушення яких Податковим кодексом передбачена відповідальність, проте не вжив достатніх заходів щодо їх дотримання.

У зв'язку з цим при розгляді матеріалів перевірки контролюючим органом можуть додатково досліджуватися також документи платника податків, що свідчать про його належної обачності.

Крім того, передбачено застосування системи пом'якшуючих обставин і обставин, які звільняють від відповідальності, що дозволить не привертати платників податків до відповідальності за порушення, наприклад, завдані збоями електронних систем прийняття звітності.

Читайте статтю: Оподаткування доходів адвоката та нотаріуса: різні підходи платника податків та фіскалів

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст