Головна Блог Новини Медійний і політичний компонент стали домінувати над нормами права в резонансних справах — Лідія Ізовітова

Медійний і політичний компонент стали домінувати над нормами права в резонансних справах — Лідія Ізовітова

23.09.2018
Переглядів : 1285

Голова Наау Лідія Ізовітова бере участь у спільному засіданні Ради суддів України, Ради прокурорів України, НААУ, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, повідомляє unba.org.ua.

У своєму виступі Голова НААУ констатувала зростання кількості порушень прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності.

“Ми відчуваємо перманентне посилення тиску на адвокатів”, - констатувала Лідія Ізовітова.

Відповідно до тематичного Звіту НААУ, в єдиному реєстрі досудових розслідувань з 2013 року - 1 162 рази внесено відомості про порушення прав адвокатів. З них 75% - по ст. 397 Кримінального кодексу, втручання в діяльність адвоката. 21% - погроза або насильство щодо адвоката. При цьому провадження не розслідуються, а у понад половині випадків — закриваються.

“З 2013 року сталося 8 вбивств адвокатів, і ми пов”язуємо це з їхньою професійною діяльністю”, - сказала Голова НААУ.

Згадайте новину: Адвокатський запит до нотаріуса: НПУ закликає НААУ спільно вирішити проблему

Стосовно адвокатів проводяться незаконні обшуки, при цьому слідчі судді надають дозволи на такі обшуки у порушення прав адвокатів як спеціальних суб”єктів. Дані Єдиного реєстру адвокатів України є у відкритому доступі, але ані судді, ані прокурори не звіряються з даними реєстру, аби встановити, що в конкретних випадках ідеться про адвоката, права і інтереси якого захищені Конституцією і законом.

“Судовий контроль бажає кращого, адже слідчі судді часто нехтують правами адвокатів. При діючому єдиному реєстрі адвокатів ані судді, ані прокурори не приділяють хвилини, щоб переконатися, що є спеціальний суб”єкт”, - сказала Лідія Ізовітова.

Поширеною практикою є ототожнення адвоката з клієнтом, при цьому не тільки в публічних коментарях та інформаційному просторі. Відкриваються провадження, де адвокат ідентифікується як учасник злочинного угруповання, разом із своїм клієнтом.

Застосування законодавства не гарантує адвокатам реальне дотримання їхніх прав.

“Коли приймали КПК у 2012 році і не передбачили окремої статті про права адвокатів а лише про обов”язки, нам весь час говорили, що ми маємо ті ж права, що і підозрюваний і обвинувачений, і ніби це добре, бо права людини ширше. Це розуміли законодавці, і не розуміють ті, хто застосовує цей Кодекс. Сьогодні це — проблема”, - сказала Лідія Ізовітова.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст